26 Ιούνιος 2020, 13:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούνιος 2020, 12:53

Καβάλα: 107η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης από τα βουλγαρικά στρατεύματα

  • Καβάλα: 107η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης από τα βουλγαρικά στρατεύματα
    Φωτογραφία που είχε δημοσιευτεί στην εφημ. «Ακρόπολις Αθηνών» στις 27 Ιουνίου 1938

Σε μία σεμνή και λιτή τελετή ο Δήμος Καβάλας τίμησε σήμερα την 107η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό. Μέχρι πέρυσι και επίσημα η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης γιορταζόταν στις 29 Ιουνίου μαζί με τον πολιούχο της Καβάλας, Απόστολο των Εθνών Παύλο.

Η επιμνημόσυνη δέηση εψάλη μπροστά από το παλαιό μνημείο πεσόντων (μαρμάρινος λέοντας), το οποίο τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής βανδάλισαν τότε και πέταξαν στη θάλασσα, ενώ έγινε κατάθεση στεφάνων.

Το μνημείο αποκαταστάθηκε και επανατοποθετήθηκε μετά την απελευθέρωση της πόλης.

Φέτος, για ακόμα μία χρονιά  ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης ύψωσε την ελληνική σημαία στον ιστό έναντι του μεσαιωνικού υδραγωγείου, στις Καμάρες, μπροστά στο παλιό ηρώο πεσόντων της πόλης, εκεί όπου βρίσκεται ακόμα το πρώτο διοικητήριο της ελεύθερης Καβάλας και από τον εξώστη του διαβάστηκε το διάγγελμα του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.  Η πομπή, με τη σημαία που μετέφεραν χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, διέγραψε την ίδια πορεία που είχε κάνει και το άγημα του Πολεμικού Ναυτικού πριν από 107 χρόνια, μεταφέροντας το μήνυμα της ελευθερίας στον ταλαιπωρημένο λαό της Καβάλας και της ανατολικής Μακεδονίας. Λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση της Καβάλας σειρά είχε η πόλη της Δράμας να αποτινάξει τον βουλγαρικό ζυγό και τα τεράστια δεινά που υπέμεναν οι κάτοικοι από τους Βούλγαρους ως συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών.

«Ο Ιούνιος του 1913 ήταν ο μήνας της ελευθερίας της εθνικής ανάτασης, της ενσωμάτωσης της Καβάλας, της πατρίδας μας, στον εθνικό κορμό», τόνισε ο δήμαρχος σε δηλώσεις του, και συνέχισε: «107 χρονιά μετά, οι Καβαλιώτες, τιμούμε τις δοξασμένες εκείνες στιγμές της ιστορίας μας […] Τιμά, σήμερα, την ημέρα εκείνη, την 26η Ιουνίου 1913, τότε που ο πλωτάρχης Αντώνιος Κριεζής ύψωσε την Ελληνική σημαία στην ελεύθερη Καβάλα».

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.