26 Ιούνιος 2020, 10:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούνιος 2020, 10:25

ΗΠΑ: Πώς θα γίνεται η Θεία Κοινωνία στις ελληνικές εκκλησίες

  • ΗΠΑ: Πώς θα γίνεται η Θεία Κοινωνία στις ελληνικές εκκλησίες
    (Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Αρχιεπισκοπής Αμερικής)

Με ικανοποίηση δέχθηκε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής την απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με τον τρόπο που θα τελείται το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας στις ελληνορθόδοξες εκκλησίες των ΗΠΑ.

Οι κατά τόπους ιερείς θα είναι ελεύθεροι να κοινωνήσουν τους πιστούς με λαβίδες μιας χρήσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Συνόδου, οι λαβίδες μιας χρήσης θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά γι' αυτό τον σκοπό και θα ανήκουν στις ενορίες.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τόνισε ότι η απόφαση του Πατριαρχείου χαρακτηρίζεται από ποιμαντική ευαισθησία, ευθύνη και σύνεση. Μάλιστα δήλωσε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι λήφθηκαν υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες των πιστών στη διασπορά.

Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου έρχεται εν μέσω της συνεχιζόμενης και αυξανόμενης μετάδοσης του Covid-19 στις ΗΠΑ και ουσιαστικά συνιστά δικαίωση του αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου, ο οποίος είχε σπεύσει από την αρχή της κρίσης να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη πρακτική ως ένα αποτελεσματικό μέτρο για τη προστασία των πιστών. Παρά τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί, ο Αρχιεπίσκοπος είχε διακηρύξει ότι «δεν είναι ο τρόπος που λαμβάνουμε τη Θεία Κοινωνία, αλλά είναι η Θεία Κοινωνία καθ' εαυτήν που μας σώζει και μας χαρίζει αιώνια ζωή».