25 Ιούνιος 2020, 18:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούνιος 2020, 18:04

Γερουσιαστής Μενέντεζ: Οι ΗΠΑ πρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία

  • Γερουσιαστής Μενέντεζ: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν όπλα σε Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν
    Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (φωτ.: EPA / Ray Stubblebine)

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον Λένα Αργύρη, μίλησε για την τουρκική προκλητικότητα, τις επιδιώξεις του Ταγίπ Ερντογάν, τις τεράστιες ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο, τις αποκαλύψεις του Τζον Μπόλτον για τις σχέσεις Τράμπ- Ερντογάν και τη Λιβύη.

«Δεν πρέπει να καλούμε όλα τα μέρη να αποφεύγουν τις εντάσεις. Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν δημιουργούν προβλήματα ή εντάσεις στην περιοχή», τόνισε ο γερουσιαστής σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΡΤ. «Μόνο η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα. Δεν μπορούμε να βάζουμε όλες τις χώρες στην ίδια κατηγορία σαν να είναι το ίδιο. Δεν είναι» επισήμανε περαιτέρω.

Σε μια περίοδο έντονης τουρκικής προκλητικότητας ο Αμερικανός γερουσιαστής έστειλε σαφές μήνυμα μέσω της ΕΡΤ. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει την ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας. Τόσο σε σχέση με τον ισχυρισμό της ότι υπάρχει μια ΑΟΖ που φτάνει μέχρι την Λιβύη, παραβιάζοντας την κυριαρχία της Ελλάδος, όσο και σε σχέση με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ» διαμήνυσε.

Προσέθεσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ είναι κράτος δικαίου και «πρέπει να εφαρμόσουν τον νόμο και να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία». Σχετικά με τα τεκταινόμενα στην εσωτερική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι «η σχέση Τραμπ - Ερντογάν, όπως περιγράφεται στο βιβλίο του Μπόλτον, πιθανότατα αποτελεί τον λόγο που δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία».