25 Ιούνιος 2020, 13:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούνιος 2020, 13:40

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας καλεί την Ελλάδα «να ξυπνήσει»

  • Η μειονότητα στη Θράκη νέο πεδίο αντιπαράθεσης Ελλάδας-Τουρκίας 2
    (Φωτ.: Anadolu)

Στις δηλώσεις που έκαναν από τις Καστανιές Έβρου οι Νίκος Δένδιας και Ζοζέπ Μπορέλ απαντά σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, την ώρα που συνεχίζονται οι υπερπτήσεις των τουρκικών F-16 πάνω από τα ελληνικά νησιά, και συγκεκριμένα πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά.

Ο Χαμί Ακσόι κατηγόρησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για «προσπάθεια κάλυψης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων», ενώ αποκαλεί τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης «συνεργό» στα εγκλήματα της Ελλάδας.

«Καλούμε την ΕΕ και την Ελλάδα για άλλη μία φορά: αντί να κατηγορούν τη χώρα μας, να εκπληρώσουν την ηθική τους ευθύνη απέναντι στους πρόσφυγες και να σεβαστούν τα δικαιώματά τους», αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζει «εξωπραγματικές» τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και καλεί την Ελλάδα και την Κύπρο να… ξυπνήσουν. «Πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο ότι η “φυλάκιση” της Τουρκίας στις ακτές της συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Οι προσπάθειες σύστασης μοχθηρών συμμαχιών εναντίον της Τουρκίας με την εκμετάλλευση της ΕΕ δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα», σημειώνει, και ζητά σεβασμό στα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας.

Μάλιστα, η Άγκυρα προτείνει διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων, «όπως επιβάλλουν το διεθνές δίκαιο και η καλή γειτονία». Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει κλιμακωθεί σημαντικά μετά το μνημόνιο με την κυβέρνηση της Τρίπολης που προβλέπει τη δημιουργία θαλάσσιων ζωνών νότια της Κρήτης, την ώρα που η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας έχει ζητήσει άδεια για την έναρξη ερευνών σε οικόπεδα που βρίσκονται σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές, αμφισβητώντας ευθέως το δικαίωμα των ελληνικών νησιών στην υφαλοκρηπίδα.

Η ελληνική κυβέρνηση, που έχει καταγγείλει το μνημόνιο κατανόησης ως παράνομο, μιας και αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, ενώ πρόσφατα συμφώνησε με την Ιταλία για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα στο Ιόνιο.