24 Ιούνιος 2020, 19:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούνιος 2020, 17:48

Πακιστάν: Το αεροπορικό δυστύχημα με τους 97 νεκρούς οφείλεται στον… κορονοϊό

  • Πακιστάν: Το αεροπορικό δυστύχημα με τους 97 νεκρούς οφείλεται στον… κορονοϊό
    (Φωτ.: EPA / Rehan Khan)

Οι πιλότοι, που «είχαν υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό τους», και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ευθύνονται για το αεροπορικό δυστύχημα στο Καράτσι του Πακιστάν στις 22 Μαΐου, σύμφωνα με τον υπουργό Αεροπορίας Γουλάμ Σαρβάρ Χαν. Παρουσιάζοντας στο Κοινοβούλιο την πρώτη έκθεση, τόνισε ότι υπήρξε αμέλεια και από τις δύο πλευρές για τη συντριβή του Airbus A320 της πακιστανικής αεροπορικής εταιρίας PIA.

Συνολικά σκοτώθηκαν 97 άνθρωποι, επιβάτες και μέλη του πληρώματος. Μόλις δύο επιβαίνοντας διασώθηκαν.

Όπως εξήγησε ο Γουλάμ Σαρβάρ Χαν, ο πιλότος αγνόησε τις οδηγίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι από την πλευρά τους δεν ανέφεραν τη ζημιά που προκλήθηκε στο αεροσκάφος κατά την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα προσγείωσης. Οι δε συνομιλίες που καταγράφηκαν στα μαύρα κουτιά αποκάλυψαν στους ερευνητές ότι ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης δεν ήταν συγκεντρωμένοι, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης μιλούσαν για τον κορονοϊό.

«Ο ιός κυριαρχούσε στο μυαλό τους. Η οικογένειά τους επηρεάστηκε και συζητούσαν για τον κορονοϊό», ανέφερε ο υπουργός Αεροπορίας του Πακιστάν, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το Airbus A320 δεν αντιμετώπιζε κανένα τεχνικό πρόβλημα. Επίσης, τόνισε ότι και οι δύο πιλότοι ήταν έμπειροι και ικανοί από ιατρικής άποψης για να πετούν το αεροσκάφος.

Τα μαύρα κουτιά που εξετάστηκαν στη Γαλλία αποκάλυψαν ακόμα ότι το αεροσκάφος της PIA κατά τη διάρκεια της τελικής προσέγγισης στο αεροδρόμιο πετούσε στα 7.220 πόδια (2.200 μέτρα), ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται στα 2.500 πόδια (762 μέτρα). Η μεγάλη αυτή απόκλιση επισημάνθηκε στον πιλότο από τον πύργο ελέγχου, ο οποίος τον προέτρεψε να κάνει έναν ακόμα κύκλο και να μην επιχειρήσει να προσγειωθεί.

«Ωστόσο, ο πιλότος αγνόησε την οδηγία του ελεγκτή», είπε ο υπουργός, εξηγώντας ότι όταν ήταν σε θέση προσγείωσης έλαβε και πάλι ειδοποίηση αλλά διαβεβαίωσε ότι μπορεί να τα καταφέρει. «Στη συνέχεια άρχισε και πάλι να μιλάει για τον κορονοϊό», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο καταγραφέας δεδομένων πτήσης έδειξε ότι ελήφθησαν λανθασμένες αποφάσεις σχετικά με το σύστημα προσγείωσης. «Οι τελευταίες κουβέντες του πιλότου ήταν: “Ω Θεέ μου, ω Θεέ μου, ω Θεέ μου!”», κατέληξε ο Γουλάμ Σαρβάρ Χαν.

Το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση 8303 από τη Λαχόρη προς το Καράτσι συνετρίβη σε κατοικημένη ζώνη, σε πολύ μικρή απόσταση από το διάδρομο προσγείωσης.

Αρκετοί από τους επιβάτες ταξίδευαν με αφορμή την Ιντ αλ Φιτρ, τη γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού. Το δυστύχημα συνέβη μερικές μόνο ημέρες αφότου το Πακιστάν έδωσε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι εμπορικές πτήσεις που είχαν ανασταλεί για τουλάχιστον έναν μήνα στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.