24 Ιούνιος 2020, 21:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούνιος 2020, 21:08

Ισραήλ-Παλαιστινιακό: Η Κοιλάδα του Ιορδάνη, ζώνη στρατηγικής σημασίας

  • Ισραήλ-Παλαιστινιακό: Η Κοιλάδα του Ιορδάνη, ζώνη στρατηγικής σημασίας
    (Φωτ.: EPA / Abed al Hashlamoun)

Στρατιωτικοποιημένη αγροτική έκταση με υδάτινους πόρους, η Κοιλάδα του Ιορδάνη είναι μια στρατηγικής σημασίας ζώνη που καταλαμβάνει περίπου το 30% της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων με την Ιορδανία. Το εβραϊκό κράτος θεωρεί την εύφορη αυτή ζώνη που βρίσκεται ανάμεσα σε άγονους ορεινούς όγκους σημαντική για την ασφάλειά του, διότι του επιτρέπει να περιορίσει τα σύνορα των Παλαιστινιακών Εδαφών και, κατά συνέπεια, να εμποδίσει εδαφικές διεισδύσεις.

Εάν προσαρτηθεί, η Κοιλάδα του Ιορδάνη θα γίνει το ανατολικό σύνορο του Ισραήλ, επεκτείνοντας έτσι την μεθόριο με την Ιορδανία, χώρα με την οποία το εβραϊκό κράτος έχει υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία το 1994.

Παρά τη συμφωνία, η κοιλάδα θα χρησίμευε, σύμφωνα με την οπτική του ισραηλινού στρατού, ως αραιοκατοικημένη ουδέτερη ζώνη σε περίπτωση χερσαίων επιθέσεων κατά του Ισραήλ.

Η Κοιλάδα του Ιορδάνη είναι ζωτικής σημασίας για το Ισραήλ, είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποιώντας ότι η χώρα του θα ασκήσει την κυριαρχία της επί της ζώνης αυτής.

Για τους Παλαιστίνιους, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εκμηδενίσει κάθε πιθανότητα ειρήνευσης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε διευκρινίσει ότι η προσάρτηση δεν θα περιλαμβάνει τις παλαιστινιακές πόλεις της Κοιλάδας του Ιορδάνη, όπως η Ιεριχώ, που απειλεί να μετατραπεί στην περίπτωση αυτή σε «παλαιστινιακή νησίδα», έναν θύλακα περικυκλωμένο από ισραηλινό έδαφος.

Υπό τον έλεγχο του Ισραήλ
Στην Κοιλάδα του Ιορδάνη ζουν 10.000 εβραίοι έποικοι, από τους 450.000 που κατοικούν στο σύνολο της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ισραηλινής κυβέρνησης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Εκεί ζουν και 65.000 Παλαιστίνιοι, με την περίληψη της πόλης της Ιεριχούς (20.000 κάτοικοι), σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση κατά του εποικισμού B’Tselem.

Ο ισραηλινός εποικισμός είναι παράνομος σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ μετέβαλαν τον περασμένο Νοέμβριο τη θέση τους για το ευαίσθητο αυτό ζήτημα και συμπέραναν ότι οι εβραϊκοί οικισμοί δεν αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο.

Το μεγαλύτερο μέρος της Κοιλάδας του Ιορδάνη διοικείται ήδη από το Ισραήλ διότι ανήκει στη ζώνη «C» της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με τις συμφωνίες του Όσλο που έθεσαν στο μέσον της δεκαετίας του 1990 το πλαίσιο των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Τα εδάφη που ανήκουν στη ζώνη «C», που τελεί υπό ισραηλινό διοικητικό και στρατιωτικό έλεγχο, αντιστοιχούν στο 60% της συνολικής έκτασης της Δυτικής Όχθης.

Εκτεινόμενη από τη Λίμνη Τιβεριάδα στον Βορρά μέχρι τη Νεκρά Θάλασσα στον Νότο, η Κοιλάδα του Ιορδάνη είναι επίσης στρατηγικής σημασίας λόγω της γεωργικής της βιομηχανίας και των υδάτινων πόρων της σε αυτήν την ημιερημική περιοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακριβώς στην κοιλάδα αυτήν οι ισραηλινές Αρχές έχουν πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των κατεδαφίσεων από το 2009, καταστρέφοντας περί τα 2.400 οικήματα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΚ.