24 Ιούνιος 2020, 08:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούνιος 2020, 08:31

Στις Καστανιές Έβρου Δένδιας και Μπορέλ, με το βλέμμα στην Τουρκία

  • Στις Καστανιές Έβρου Δένδιας και Μπορέλ, με το βλέμμα στην Τουρκία
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Συνέχεια της κοινής επίσκεψης που είχε γίνει στις 3 Μαρτίου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να θεωρείται η σημερινή συνάντηση Δένδια-Μπορέλ στις Καστανιές του Έβρου. Ο ύπατος εκπρόσωπος για την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα – αύριο και την Παρασκευή θα είναι στη Λευκωσία, με την κυπριακή πλευρά να έχει ήδη ανακοινώσει ότι επί τάπητος θα βρεθούν οι τουρκικές προκλήσεις.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ δεν είχε λάβει μέρος στην ευρωπαϊκή αποστολή του Μαρτίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τότε συμμετείχαν οι πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωκοινοβουλίου και ο πρωθυπουργός της Κροατίας που έχει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ο υπουργός Εξωτερικών και ύπατος εκπρόσωπος πρόκειται να ξεναγηθούν στο Στρατιωτικό Φυλάκιο 1 στις Καστανιές και θα ενημερωθούν από εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας. Όπως τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συζητήσεις που θα έχουν οι δύο αξιωματούχοι αναμένεται να εστιάσουν στις ευρωτουρκικές σχέσεις, με έμφαση στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα σε βάρος της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος.