24 Ιούνιος 2020, 10:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούνιος 2020, 09:57

Διαταγή Ερντογάν η σύσταση οργανισμού για την αποδόμηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

  • Διαταγή Ερντογάν η σύσταση οργανισμού για την αποδόμηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
    Ο Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA / Yuri Kochetkov)

«Ανεξάρτητο σώμα, μη κυβερνητικό οργανισμό» που θα εξετάσει τα γεγονότα του 1915, της «λεγόμενης Γενοκτονίας των Αρμενίων» σύμφωνα με την Άγκυρα, έδωσε εντολή να σχηματιστεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογαν. Η εντολή διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας που έγινε κεκλεισμένων των θυρών στην Άγκυρα, την περασμένη εβδομάδα.

Αποστολή του Οργανισμού είναι να αναπτύξει νέα στρατηγική και να απαντήσει στους ισχυρισμούς περί του θέματος της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Από την επισκόπηση του τουρκικού Τύπου προκύπτει πως ο Ερντογάν έδωσε τη σχετική εντολή αφού πρώτα ενημερώθηκε για τους χειρισμούς στο θέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet αναφέρουν πως το θέμα προέκυψε μετά την κατάθεση νέας «πρότασης για το Αρμενικό ζήτημα» στο αμερικανικό Κογκρέσο πριν τρεις μήνες, η οποία ωστόσο δεν συζητήθηκε ακόμη εξαιτίας της αναβολής της συνάντησης λόγω της πανδημίας.

Η ίδια πηγή προσθέτει ότι ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή σε δύο μέλη της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας, στον Τζεμίλ Τσιτσιέκ και Σεγίτ Σερττσιελίκ να ολοκληρώσουν το συντομότερο τις εργασίες για τη σύσταση ενός οργανισμού που θα είναι υπεύθυνος να αναπτύξει μια νέα στρατηγική και επιχειρήματα στο θέμα αυτό. Μέχρι σήμερα, φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν, παρόλο που πολλά τουρκικά υπουργεία συμμετέχουν στον αγώνα κατά των Αρμενίων, δεν έχουν ακόμα αναπτύξει μια συγκριμένη κοινή πολιτική.