16 Μάιος 2014, 12:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:35

«Ζωντάνεψαν» Μνήμες από τον Πόντο στα Τρίκαλα

  • «Ζωντάνεψαν» Μνήμες από τον Πόντο στα Τρίκαλα

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών ν. Τρικάλων προσκάλεσε στην Κεντρική εκδήλωση του συλλόγου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την κυρία Άννα Θεοφυλάκτου και το αρχείο της στη πόλη των Τρικάλων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Μαΐου 2014 και ώρα 19.00 στο Κινηματοθέατρο του Μύλου Ματσόπουλου με καλεσμένη ομιλήτρια την αξιότιμη κυρία Άννα Θεοφυλάκτου (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), οφθαλμίατρο, επίτιμο πρόεδρο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλίας «Ελλάς-Κύπρος».
Η κυρία Θεοφυλάκτου μας ξενάγησε στον Εύξεινο Πόντο μέσα από την ομιλία της και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που δεκαετίες συνέλεγε και πρόσφατα δώρισε στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Την κυρία Θεοφυλάκτου συνόδευαν επιμελήτριες της έκθεσης με παρούσα την δρ Νομικής κ. Μαρία Τατάγια, Διευθύντρια του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Θεσαλονίκης και των λοιπών πολιτιστικών της ιδρυμάτων καθώς και η πρόεδρος του Ιστορικού Ποντιακού σωματείου της Μέριμνας Κυριών Θεσσαλονίκης Χειρ. Οφθαλμίατρος κ. Πανίδου Ιφιγένεια. Η κ. Τατάγια στην αντιφώνηση της παρουσίασε την συλλογή που η κ. Θεοφυλάκτου άφησε κληροδότημα στον Ελληνικό λαό και παρουσίασε την πορεία επεξεργασίας του υλικού που ανέρχεται σε περίπου 9.000 κομμάτια.

Μετά το πέρας της ομιλίας της κυρίας Θεοφυλάκτου έγιναν τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «ΜΝΗΜΕΣ ΠΟΝΤΟΥ» στο Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη του Μύλου Ματσόπουλου.

Η έκθεση περιελάμβανε 250 περίπου φωτογραφίες από την ζωή στον Εύξεινο Πόντο καθώς και ειδικό τμήμα που αφορούσε στην εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα. Πρόκειται για τμήμα του αρχείου που η κυρία Θεοφυλάκτου δώρισε και το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης αξιοποίησε.

Η έκθεση διήρκεσε από τις 4 έως τις 9 Μαΐου 2014 και την επισκέφθηκαν σχολεία και σύλλογοι.

Δείτε φωτογραφίες από την έκθεση στο τέλος του άρθρου.

Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος
Σαββίδου Λένα

Η Γραμματέας
Παπαδοπούλου Νόπη

Gallery