22 Ιούνιος 2020, 19:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούνιος 2020, 19:28

Παρέμβαση-πρόκληση από υπουργό της Τουρκίας για την Αγία Σοφία

  • Παρέμβαση-πρόκληση από υπουργό της Τουρκίας για την Αγία Σοφία
    (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα μέχρι στις 2 Ιουλίου οπότε και θα ανακοινωθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας για την… τύχη της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε θετικός στην προοπτική μετατροπής του μνημείου σε τέμενος.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Kanal 24, ο Αμντουλχαμίτ Γκιουλ τόνισε πως πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος περί ιδρυμάτων, που καθιστά υποχρεωτικό ένα κληροδότημα να επιτελεί το σκοπό τον οποίο του έθεσε ο κληροδότης του. Στο πλαίσιο αυτό, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ως τέμενος, ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου.

«Το τζαμί της Αγίας Σοφίας είναι το μόνο που διαθέτει γκισέ με εισιτήρια. Περιμένουμε όλοι αυτή η ντροπή να ξηλωθεί», πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι όλοι μουσουλμάνοι στην Τουρκία θεωρούν ότι πηγαίνουν σε έναν τόπο λατρείας και όχι σε μουσείο, και κάνοντας λόγο για «καθυστερημένο δικαίωμα» των Τούρκων.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτόξευσε βολές κατά της Ελλάδας, τονίζοντας πως «είναι θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας».

«Οι Έλληνες αναμειγνύονται σαν να τους ανήκει η Πόλη και η Αγία Σοφία. Η Αθήνα δεν μπορεί να δίνει οδηγίες. Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι που δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατέλαβε το 1453 την Κωνσταντινούπολη και μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί, υπάρχουν ντοκουμέντα που το αποδεικνύουν», δήλωσε.