21 Ιούνιος 2020, 00:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούνιος 2020, 01:13

Γιορτή του πατέρα 2020: Ο καλός πατέρας είναι ο ήρωας κάθε κόρης, το πρότυπο κάθε γιου

  • Γιορτή του πατέρα 2020: Ο καλός πατέρας είναι ο ήρωας κάθε κόρης, το πρότυπο κάθε γιου
    (Φωτ.: pixabay.com /bingngu93)

Ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στο θεσμό της οικογένειας, ο πατέρας, τιμάται σήμερα και κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου σε πολλές χώρες. Και μπορεί η Γιορτή του Πατέρα να μην έχει την αίγλη της Ημέρας της Μητέρας, ωστόσο ο ρόλος του είναι εξίσου σπουδαίος και συχνά απολύτως καταλυτικός για την ισορροπία της οικογένειας. Ο μπαμπάς είναι ο ήρωας κάθε κόρης και το πρότυπο κάθε γιου. Δεν είναι τυχαίο που πολλά παιδιά στην ενήλικη ζωή τους αναζητούν να μοιάσουν στον πατέρα τους ή έναν σύντροφο με τα χαρακτηριστικά του. Πολύτιμος αρωγός σε όλα όσα χτίζει η μητέρα καθημερινά, ανάλογα την εποχή, την κοινωνία και τις παραδόσεις. Αναλαμβάνει να βρει λύσεις σε πολλά δύσκολα προβλήματα και ενώ λέει λίγα, εννοεί πολλά.

Η απουσία του αποτελεί μεγάλη πληγή για πολλά παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών και μια αποσκευή που αυτά κουβαλούν με μεγάλη δυσκολία. 

Στη σύγχρονη εποχή υπάρχουν πλέον και μπάμπαδες που μεγαλώνουν μόνοι τα παιδιά τους, βιώνοντας όλες εκείνες τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών. Ο πατέρας, όποιος κι αν είναι, όπου κι αν βρίσκεται, όπως κι αν ζει, είναι αυτός που δίνει ζωή σε κάθε παιδί κυριολεκτικά και μεταφορικά, του παρέχει ασφάλεια και το βοηθάει να ανέβει στο πιο ψηλό βουνό!

Μία ιδέα της Αμερικανίδας Σονόρα Σμαρτ-Ντοντ
Με στόχο να τιμήσει τον πατέρα της βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου Γουίλιαμ Σμαρτ, που μεγάλωσε μόνος του τα έξι παιδιά του, το 1910, η Αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ-Ντοντ από το Σποκέιν της Ουάσινγκτον εμπνεύστηκε τη Γιορτή του Πατέρα. Είχε επηρρεαστεί από το πόση βαρύτητα είχε αποκτήσει η Ημέρα της Μητέρας και έτσι σκέφτηκε πως κάτι ανάλογο θα άξιζε στον πατέρα της και σε όλους τους βετεράνους του Εμφυλίου στις ΗΠΑ.

Η Ντοντ δεν γνώριζε πως είχε γίνει ανάλογη γιορτή, δύο χρόνια νωρίτερα, το 1908, στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνια από την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον με στόχο να τιμηθούν οι 210 νεκροί μπαμπάδες που χάθηκαν σε ορυχείο, στην τραγωδία του Μόνονγκα. 

Η Κλέιτον είχε διαλέξει την πιο κοντινή Κυριακή στα γενέθλια του προσφάτως εκλιπόντα πατέρα της για να διεξαχθεί η εορτή. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη μέρα δεν έλαβε την απαραίτητη προσοχή, καθώς επισκιάστηκε από άλλα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την ημέρα στην πόλη, με αποτέλεσμα ούτε η Δυτική Βιρτζίνια να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη μέρα ως επίσημη εορτή, ούτε να εορταστεί ξανά. 

Αντιθέτως η γιορτή στο Σποκέιν συνεχίστηκε επί πολλά χρόνια και αφού πέρασε από σαράντα κύματα, ο Αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον την επισημοποίησε το 1966. Το 1972 διάδοχός του Ρίτσαρντ Νίξουν την οριστικοποίησε ως μόνιμη εθνική εορτή των ΗΠΑ. Με τα χρόνια η γιορτή από παναμερικανική μετατράπηκε σε παγκόσμια και έτσι σήμερα η Γιορτή του Πατέρα έχει καθιερωθεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Έτσι κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου γιορτάζουμε τον πάτερα, το πρόσωπο που αλλάζει τις ισορροπίες στην οικογένεια και αποτελεί πολύ συχνά τον στυλοβάτη τους.