18 Ιούνιος 2020, 13:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούνιος 2020, 13:23

Παιδιά δημιούργησαν ρομπότ που χορεύουν ποντιακά εν μέσω της καραντίνας (βίντεο)

  • Παιδιά δημιούργησαν ρομπότ που χορεύουν ποντιακά εν μέσω της καραντίνας (βίντεο)

Η δημιουργία και η ανάγκη για έκφραση δεν μπαίνουν σε καραντίνα. Με αυτό το μότο, δύο δίδυμα αδέλφια 6 ετών, ο Λευτέρης και η Δέσποινα Στεφανίδου από την Αναρράχη Πτολεμαΐδας, την περίοδο που όλοι μέναμε σπίτι για τη μη εξάπλωση του κορονoϊού αποφάσισαν να μάθουν εξ αποστάσεως στον φίλο τους Κωνσταντίνο Κλέτσιο, που ζει σε διπλανό χωριό, τον ποντιακό χορό ομάλ'.

Τα τρία παιδιά δεν έμειναν όμως μόνο εκεί! Προχώρησαν και στον προγραμματισμό ρομπότ με ποντιακές κούκλες πάνω τους, που χόρευαν ομάλ'.

Έφτιαξαν λοιπόν τέσσερις κούκλες με ποντιακές φορεσιές και τις τοποθέτησαν πάνω στα ρομπότ χωρίς όμως να πιάνονται, θέλοντας να τονίσουν ότι αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες μέρες για όλους μας, δεν μπορούμε να πιανόμαστε χέρι-χέρι για να χορέψουμε. Έτσι ονόμασαν το πρότζεκτ τους «Ας χορέψουμε με τα χέρια της ψυχής».

Με αυτό τον τίτλο ήθελαν να τιμήσουν όλα τα παιδιά που χάθηκαν στη Γενοκτονία των Ποντίων, ενώ ταυτόχρονα ήθελαν να τονίσουν ότι αν ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις ή φορώντας μάσκα σε εξωτερικό χώρο, η ψυχή μπορεί να χορέψει με τα δικά της χέρια.

Το πρότζεκτ αυτό έγινε γνωστό στα παιδιά της γειτονιάς τους, στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό της περιοχής, και μετά την άρση της καραντίνας μαζεύτηκαν σε μικρές ομάδες των 3 έως 7 μελών και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, χόρεψαν με «Την ψ'ής τα χέρια». Συμμαθητές τους φόρεσαν τις ποντιακές τους φορεσιές, από το Σύλλογο Ποντίων Αναρράχης, και συμμετείχαν στα γυρίσματα του βίντεο.


(Βίντεο: «WRO Hellas»)

Τη μουσική έγραψε ο Αναστάσιος Καζαντζίδης, ενώ τους στίχους έγραψαν μαζί με τον Ιωάννη Μάγγο. Λύρα παίζει ο Αν. Καζαντζίδης και κιθάρα ο Λάκης Παναγιωτίδης. Υπεύθυνος για τη λήψη του βίντεο ήταν ο Ζάχος Χασιώτης και για την επεξεργασία του ο Θοδωρής Παρασκευάς.

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το «WRO Hellas» (μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης), υπό την εποπτεία της νηπιαγωγού και προπονήτριας της ομάδας Ευγενίας Κατσάλη, η οποία μάλιστα αφιέρωσε το πρότζεκτ στα δύο αδέλφια που έχασαν τον πατέρα τους την περίοδο της καραντίνας.