20 Ιούνιος 2020, 10:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούνιος 2020, 09:47

Οι πέντε υγιεινές συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

  • Οι πέντε υγιεινές συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ
    (Φωτ.: pixabay.com)

Σημαντικά μειωμένος είναι ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ για όσους ανθρώπους συνδυάζουν συστηματικά αρκετές υγιεινές συμπεριφορές στην καθημερινή ζωή τους, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι πέντε πιο ωφέλιμες συνήθειες είναι η σωματική άσκηση (τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως μεγάλης έντασης την εβδομάδα), η ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, η υγιεινή διατροφή (με έμφαση στη μεσογειακή), οι τονωτικές για τον νου δραστηριότητες και η αποχή από το κάπνισμα.

Όσοι συνδυάζουν και τα πέντε παραπάνω ή έστω τα τέσσερα από αυτά, έχουν έως 60% μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο κίνδυνος είναι μειωμένος κατά 37% για όσους τηρούν δύο έως τρεις από αυτές τις υγιεινές συνήθειες, σε σχέση με όσους ακολουθούν μόνο μία ή καμία.

Η μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον αλβανικής καταγωγής επίκουρο καθηγητή του Ιατρικού Κέντρου και του Πανεπιστημίου Rush του Σικάγου Κλόντιαν Ντάνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων για σχεδόν 3.000 ανθρώπους.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.