17 Ιούνιος 2020, 10:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούνιος 2020, 10:24

Πώς η Θράκη βρίσκεται στο κόκκινο με την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού

  • Κορονοϊός: Εφιαλτικό ρεκόρ με 71 νέους θανάτους και 392 διασωληνωμένους
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Με μίνι lockdown και τεστ στον πληθυσμό προσπαθεί ο ΕΟΔΥ να ελέγξει την επιδημική εστία στη Θράκη, καθώς μετά την Ξάνθη και στη Ροδόπη παρατηρείται συρροή κρουσμάτων κορονοϊού. Το βράδυ της Τρίτης αποφασίστηκε να ληφθούν περιοριστικά μέτρα στο Δήμο Ιάσμου, και κυρίως στον οικισμό Αγίασμα.

Από την περασμένη Πέμπτη περιοριστικά μέτρα ισχύουν και στο Δήμο Μύκης, και κυρίως στον Εχίνο, οικισμό που ήταν σε καραντίνα και τον Απρίλιο για 14 ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της τοπικής καραντίνας απαγορεύονται οι δημόσιες και ιδιωτικές συγκεντρώσεις, η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ έως τις 7 το άλλο πρωί και η μετακίνηση εκτός οικισμού. Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Σε ευρύτερο επίπεδο, δηλαδή σε όλο το Δήμο Ιάσμου και σε όλο το Δήμο Μύκης, οι υπηρεσίες του Δημοσίου λειτουργούν μόνο με ραντεβού, σε καταστήματα και επιχειρήσεις είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και απαγορεύονται οι λαϊκές αγορές και τα υπαίθρια παζάρια.

Το επιδημιολογικό φορτίο και στις δύο περιοχές θεωρείται μεγάλο, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί σε συναγερμό τα νοσοκομεία της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης. Ειδικά στην Ξάνθη, το τελευταίο 48ωρο καταγράφηκαν τέσσερις θάνατοι και το τελευταίο 24ωρο 11 νέα κρούσματα.

«Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες δυο-τρεις ημέρες στη Θράκη εκτυλισσόταν από τις αρχές του Ιουνίου, αθόρυβα και χωρίς να είναι ορατό. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, αυτό γίνεται με τον κορονοϊό όταν δεν τηρούνται τα μέτρα απόστασης, προστασίας και υγιεινής. Γι’ αυτό επιμένουμε στα μέτρα και ακουγόμαστε ίσως υπερβολικοί», είπε στο protothema.gr ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στις επισκέψεις σε σπίτια συγγενών από οικογένειες μουσουλμάνων που ζουν στην περιοχή, για την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων, μιας και τα τζαμιά είναι κλειστά. Το γεγονός δε ότι οικογένειες είναι πολυπληθείς και ευρείες, με άτομα όλων των ηλικιών που διαβιούν μαζί, μετέτρεψε τα σπίτια και την οικογενειακή ζωή σε σημεία με «κλειστούς πληθυσμούς», όπου η μετάδοση έγινε πολύ γρήγορα και εύκολα.

Η Ξάνθη και η Ροδόπη, όμως, δεν είναι οι μόνοι νομοί που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θεωρείται ότι ο συγχρωτισμός έφτασε στο απόγειο, σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, και σε αστικά κέντρα και σε τουριστικούς προορισμούς. Η εικόνα, πάντως, αναμένεται να είναι πιο ξεκάθαρη στο τέλος Ιουνίου.