19 Ιούνιος 2020, 14:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2020, 14:04

Εύκολο κέικ πορτοκαλιού με γιαούρτι και ελαιόλαδο, χωρίς μίξερ

  • Εύκολο κέικ πορτοκαλιού με γιαούρτι και ελαιόλαδο, χωρίς μίξερ
    (Φωτ.: madameginger.com)

Με μπόλικο ξύσμα πορτοκαλιού, αρωματικό ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και στραγγιστό γιαούρτι που το κάνει αφράτο, αυτό το κέικ δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου.

Μια φετούλα για πρωινό, μία με την απογευματινή γλυκαιμία, λίγο-λίγο θα εξαφανιστεί.

ΥΛΙΚΑ

για το κέικ

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 260 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 160 ml ελαιόλαδο

για το γλάσο και το γαρνίρισμα

  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1-2 κ.σ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι στο αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα.
  2. Σε μπολ ανακατεύουμε καλά με σύρμα τα αυγά, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο,* το εκχύλισμα βανίλιας, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  3. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι.
  4. Ρίχνουμε το τελικό μίγμα σε λαδωμένη και περασμένη με λαδόκολλα φόρμα.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 50-60΄.
  6. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
  7. Όταν το κέικ έρθει σε θερμοκρασία δωματίου (περίπου 2 ώρες μετά), ετοιμάζουμε το γλάσο: Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη από ένα σουρωτήρι σε ένα μπολ, προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού (σταδιακά) και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα πηχτό αλλά ρευστό γλάσο. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα χυμό ή ζάχαρη άχνη.
  8. Περιχύνουμε με το γλάσο το κέικ, πασπαλίζουμε με ξύσμα πορτοκαλιού και αφήνουμε να στερεοποιηθεί για λίγη ώρα, πριν σερβίρουμε.
    ____
    * Εάν το ελαιόλαδο σας φαίνεται πολύ αρωματικό και έντονο, μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του ή και ολόκληρη την ποσότητα με κάποιο άοσμο έλαιο, όπως το ηλιέλαιο.
  • Πηγή: Άννα Χαλικιά / madameginger.com.