15 Ιούνιος 2020, 14:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούλιος 2020, 23:57

Συνεχίζεται ο αγώνας για την ανάδειξη των Απολυμαντηρίων Καλαμαριάς σε τόπο ιστορικής μνήμης

  • Συνεχίζεται ο αγώνας για την ανάδειξη των Απολυμαντηρίων Καλαμαριάς σε τόπο ιστορικής μνήμης
    Aπό το αρχείο του αείμνηστου δημάρχου Καλαμαριάς Μένιου Αλεξιάδη (φωτ.: efsyn.gr)

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί τελετή μνήμης στα Απολυμαντήρια Καλαμαριάς, τον τόπο μαρτυρίου, ταπείνωσης και θανάτου χιλιάδων προσφύγων από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Παρασκευή 19 Ιουνίου στις 18:00, στην πλαζ Αρετσούς, στο τμήμα της ακτής που εκτείνεται από τον θερινό κινηματογράφο «Αύρα» μέχρι και το Κυβερνείο («Παλατάκι»), από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την ανακήρυξη των Απολυμαντηρίων Καλαμαριάς σε τόπο ιστορικής μνήμης.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, εντατικοποιούνται οι προσπάθειες ώστε το σημείο να αναδειχθεί σε τόπο μνήμης για τους απογόνους των Ελλήνων προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους εκεί.

Για το λόγο αυτόν η Επιτροπή ζητεί τη στήριξη των ομοσπονδιών του ποντιακού ελληνισμού, των σωματείων και των φορέων του χώρου να ενεργοποιηθούν άμεσα και να στηρίξουν τις ενέργειές της ώστε τα Απολυμαντήρια να γίνουν ένα τοπόσημο επισκέψιμο για όλη τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και την Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι η τελετή θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλες τις οδηγίες της πολιτείας και τα μέτρα που ισχύουν λόγω πανδημίας του Covid-19, και για το λόγο αυτόν η παρουσία των προσκεκλημένων θα είναι περιορισμένη και οι παρευρισκόμενοι θα έχουν μεταξύ τους τις απαραίτητες αποστάσεις.

  • Δείτε εδώ όλη την ανακοίνωση της Επιτροπής.