14 Ιούνιος 2020, 15:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούνιος 2020, 15:36

Αλβανία: Πλιάτσικο σε σπίτια ομογενών – Τι καταγγέλλεται

  • Αλβανία: Πλιάτσικο σε σπίτια ομογενών – Τι καταγγέλλεται
    Άποψη του χωριού Κρανιά στο Δήμο Φοινικαίων στην Αλβανία (φωτ.: himara.gr)

Αναστάτωση επικρατεί στους Έλληνες μειονοτικούς της Αλβανίας λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων ληστρικών συμμοριών σε ακατοίκητα σπίτια σε ομογενειακά χωριά, χωρίς, όπως επισημαίνουν τοπικοί παράγοντες, οι Αρχές να δείχνουν ζήλο για την υπεράσπιση των περιουσιών των κατοίκων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο τις δύο τελευταίες νύχτες στο χωριό Κρανιά του Δήμου Φοινικαίων μέλη συμμοριών εισέβαλαν με αυτοκίνητα σε πέντε σπίτια.

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Ηρακλή Κίτσιο, ούτε η κρατική, ούτε η δημοτική αστυνομία έδειξαν ενδιαφέρον, παρά τις αλλεπάλληλες ενημερώσεις και διαμαρτυρίες. Κάτοικοι στο χωριό Κρανιά αλλά και σε άλλες μειονοτικές περιοχές καταγγέλλουν ότι πέρα από το «πλιάτσικο» απώτερος στόχος των επιδρομών αυτών είναι ο εκφοβισμός των ομογενών για να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Δικάζεται η οικογένεια Κατσίφα
Εν τω μεταξύ, στο Δήμο Δρόπολης στόχος της αλβανικής Δικαιοσύνης έγινε και η οικογένεια του αδικοχαμένου Κωνσταντίνου Κατσίφα στο Βουλιαράτι, η οποία καλείται να δικαστεί στο Πρωτοδικείο Αργυροκάστρου με την κατηγορία παράνομης οικοδομικής εργασίας.

Η δίωξη αφορά το προσκυνητάρι που η οικογένεια θέλησε να τοποθετήσει στο βουνό, στο σημείο όπου ο γιος της σκοτώθηκε από τις αλβανικές επίλεκτες δυνάμεις, στις 28 Οκτωβρίου 2018.

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Μπ.