14 Ιούνιος 2020, 14:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούνιος 2020, 14:23

«Phos» στη γυναίκα του Πόντου, αλλά και στα σχέδια για το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» Αμερικής (βίντεο)

  • «Phos» στη γυναίκα του Πόντου, αλλά και στα σχέδια για το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» Αμερικής (βίντεο)
    Προσκύνημα στο χώρο όπου θα αναγερθεί μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Facebook / Holy Institution Panagia Soumela)

Παρά τα μικρά τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν, η πλατφόρμα Zoom –που έγινε… διάσημη λόγω κορονοϊού– αποτέλεσε το μέσο με το οποίο τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) ο νεοσύστατος φορέας «PHOS» του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Αμερικής τίμησε τη γυναίκα του Πόντου.

Το διαδικτυακό αφιέρωμα, που κράτησε δύο γεμάτες ώρες, περιλάμβανε και την ταινία μικρού μήκους «Genocide – A True Story», ενώ ο Δημήτρης Στεφανίδης έπαιξε ποντιακή λύρα σε live μετάδοση.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του φορέα Χαράλαμπος Βασιλειάδης αναφέρθηκε στα σχέδια επέκτασης του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» που περιλαμβάνουν την ανέγερση ναού σε βυζαντινό ρυθμό, μνημείο αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων, ένα μικρό θέατρο και μια τεχνητή λίμνη στο σχήμα του Πόντου. Επίσης, η μακέτα που παρουσιάστηκε δείχνει και την αναδιαμόρφωση των υφιστάμενων κτηρίων, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις φιλοξενίας συνεδρίων, συνεδριάσεων και εκδηλώσεων.

«Στις ΗΠΑ –με συντηρητικούς υπολογισμούς– υπάρχουν 200.000 Πόντιοι. Αν καταφέρουμε να πείσουμε τους 10.000 να συμμετέχουν στο “PHOS” με δύο δολάρια το μήνα, μπορούμε να φτιάξουμε ένα πρώτο κεφάλαιο», εξήγησε ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε παρεμβάσεις απ’ όσους την παρακολούθησαν, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια εμφανίζονται και γραπτά σχόλια. Δείτε την ολόκληρη:

Εκδηλωσεις