13 Ιούνιος 2020, 13:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούνιος 2020, 13:24

Τα έργα «σπρώχνουν» την Παναγία Σουμελά στον Πόντο στον κατάλογο της UNESCO

  • Τα έργα «σπρώχνουν» την Παναγία Σουμελά στον Πόντο στον κατάλογο της UNESCO
    Σκαλωσιές στο εσωτερικό του μοναστικού συγκροτήματος της Παναγίας Σουμελά (φωτ. αρχείου: Facebook / Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü)

Η χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό στην Τουρκία έφερε το άνοιγμα της μονής της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, αλλά όχι εξ ολοκλήρου, μιας και συνεχίζονται οι εργασίες αναστήλωσης και στερέωσης των βράχων πάνω από το μοναστικό συγκρότημα. Προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο χρόνος που θα ανοίξει πλήρως το μνημείο, ωστόσο ο Μητροπολιτικός Δήμος Τραπεζούντας έχει βάλει ήδη… μπροστά ώστε να γίνει εγγραφή του στον κατάλογο της UNESCO – ήδη από το 2000 βρίσκεται στην προσωρινή λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο φάκελο υποψηφιότητας αναμένεται να «μετρήσουν» και τα έργα που είναι σε εξέλιξη, τα οποία περιλαμβάνουν γεωλογικές και γεωτεχνικές παρεμβάσεις. Ήδη έχει αναβαθμιστεί το μονοπάτι που οδηγεί στην Παναγία Σουμελά.

Η πρώτη φάση των εργασιών ολοκληρώθηκε στις 25 Μαΐου του 2019, οπότε και το μνημείο άνοιξε μέχρι την πρώτη αυλή. Χιλιάδες τόνοι επικίνδυνων βράχων έχουν ήδη απομακρυνθεί, ενώ ειδικοί αναρριχητές κάνουν στερεώσεις με συρμάτινα πλέγματα.

Σύμφωνα με τη Daily Sabah, για την πορεία των εργασιών ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Τραπεζούντας μέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. Ακόμα, του παρουσιάστηκε το βίντεο που ετοιμάστηκε για την ανάδειξη των τουριστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, και παράλληλα ζητήθηκε η βοήθεια του υπουργείου για την εγγραφή του μοναστηριού στον κατάλογο της UNESCO.