13 Ιούνιος 2020, 11:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούνιος 2020, 11:02

Δύο νέες εκδόσεις με επίκεντρο τον Στάθη Αθανασιάδη (Γεροστάθη)

  • Δύο νέες εκδόσεις με επίκεντρο τον Στάθη Αθανασιάδη (Γεροστάθη)
    Το εξώφυλλο του ενός βιβλίου (φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Βέροιας)

Ο μεγάλος παιδαγωγός και λαογράφος Στάθης Αθανασιάδης (Γεροστάθης), ο οποίος είχε γεννηθεί στη Σάντα του Πόντου, είναι στο… επίκεντρο δύο νέων βιβλίων που φέρουν τις υπογραφές του πρώην προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Κώστα Καμπουρίδη και του εγγονού του Γεροστάθη Χριστιανού Αθανασιάδη – οι ίδιοι, άλλωστε, εκτός από την επιμέλεια, έχουν αναλάβει και την έκδοση.

Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει την αυτοβιογραφία του Στάθη Αθανασιάδη, μια αναδρομή στον Πόντο ανά τους αιώνες, και το κεφάλαιο «Όμηρος, Κλασικοί και Ποντιακή». Ο δεύτερος τόμος είναι ένα λεξικό της ποντιακής διαλέκτου.

Τα δύο βιβλία κυκλοφορούν σε περιορισμένα αντίτυπα και διατίθενται από τη γραμματεία της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας.

Ποιος ήταν ο Στάθης Αθανασιάδης
Γεννημένος το 1898 στη Σάντα, όπου υπηρέτησε ως δάσκαλος, ήρθε πρόσφυγας στην Καστανιά Ημαθίας συνεχίζοντας να διδάσκει μέχρι τη συνταξιοδότησή του, το 1950.

Ήταν ερασιτέχνης λαογράφος και υπέγραφε τα κείμενά του ως Γεροστάθης.

Η επιστημονική επάρκεια των κειμένων του θεωρείται αποτέλεσμα της μόρφωσης που έλαβε από το Φροντιστήριο Τραπεζούντας. Κορυφαίο έργο του Το συντακτικό της ποντιακής διαλέκτου που εκδόθηκε έναν χρόνο πριν από το θάνατό του, το 1977, από το Σωματείο «Παναγία Σουμελά». Επίσης, στο έργο Ιστορία και λαογραφία της Σαντάς που εκδόθηκε το 1967 κατέγραψε τις γνώσεις του για την ιδιαίτερη πατρίδα του.