12 Ιούνιος 2020, 17:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούνιος 2020, 18:55

Ιερά Σύνοδος: Τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος θα βλάψει ποικιλοτρόπως την Τουρκία

  • Ψήφισμα για την Αγία Σοφία από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης
    Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη από ψηλά (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

«Είναι απολύτως απαραίτητο» να επικρατήσει εκ μέρους της κυβερνήσεως της Τουρκίας «σύνεση και σεβασμός» προς τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, ώστε να λάβει «την ορθή απόφαση» περί διατήρησης του status quo του μνημείου ως μουσειακού χώρου, επισημαίνει η Ιερά Σύνοδος (ΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τις πληροφορίες που μεταφέρονται το τελευταίο διάστημα από τη γειτονική χώρα ότι η Άγκυρα προτίθεται να μετατρέψει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό τέμενος (τζαμί).

«Πρόκειται για αριστούργημα αρχιτεκτονικής μεγαλοφυίας και είναι παγκοσμίως διάσημος ως ένα κατ’ εξοχήν μνημείο του χριστιανικού πολιτισμού», αναφέρει η ΙΣ και υπογραμμίζει ότι η αξία του μνημείου παραμένει οικουμενική, επειδή ο Χριστιανισμός έχει υπερεθνική και οικουμενική ακτινοβολία. 

«Καμία μοντέρνα η μεταμοντέρνα αντίληψη "πολυπολιτισμικότητας" δεν δημιούργησε το μνημείο, διά του οποίου εκφράζεται με ανεπανάληπτο τρόπο η χριστιανική αντίληψη περί του υπερτάτου Καλού και Κάλλους. Φρονούμε ότι η ανατροπή της πολιτισμικά ουδέτερης χρήσεως του μνημείου ως μουσείου, η οποία με σύνεση καθιερώθηκε υπό της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1934, επιχειρεί να μετατρέψει ένα χώρο πολιτισμού σε λάφυρο και σύμβολο κατακτήσεως. Τυχόν μετατροπή θα επιφέρει την έντονη διαμαρτυρία και απογοήτευση των ανά την Οικουμένη Χριστιανών, ενώ θα βλάψει ποικιλοτρόπως την ίδια την Τουρκία», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.