13 Μάιος 2014, 13:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:15

Λειτουργία αρμένικης εκκλησίας στην κατεχόμενη Λευκωσία 50 χρόνια μετά

  • Λειτουργία αρμένικης εκκλησίας στην κατεχόμενη Λευκωσία 50 χρόνια μετά

Λειτουργία αρμένικης εκκλησίας στην κατεχόμενη Λευκωσία 50 χρόνια μετά

Στην αρμενική εκκλησία στην εντός των τειχών κατεχόμενη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή λειτουργία για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, η λειτουργία ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι παρουσία εκατοντάδων Αρμενίων, της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάντενχαϊμ, του Ιμάμη του Χαλά Σουλτάν και εκπροσώπων ξένων διπλωματικών αποστολών. Της λειτουργίας χωροστάτησε ο Επίκοπος των Αρμένιων, Varoujan Hergelian.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τμήματος αρχαιοτήτων, η αρμένικη εκκλησία βρίσκεται στην οδό Βικτωρίας στο κατεχόμενο τμήμα της εντός των τειχών Λευκωσίας. Η εκκλησία αυτή αποτελούσε αρχικά τμήμα μοναστηριακού συμπλέγματος του 14ου αι. της μεσαιωνικής μονής του τάγματος των Βενεδικτίνων καλογριών. Η Αρμένικη κοινότητα άρχισε να χρησιμοποιεί το ναό μετά την κατάληψη της Κύπρου από τους Οθωμανούς. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Παρθένο Μαρία.

Εξάλλου η εφημερίδα “Κίπρις” γράφει σήμερα ότι χθες έγινε για πρώτη φορά λειτουργία μετά από πολλά χρόνια στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Έξω Μετόχι, στην Μεσαορία. Παρευρέθηκαν, όπως προσθέτει, 300 περίπου άτομα και χωροστάτησε ο Μητροπολίτης Μεσαορίας Γρηγόριος. Σημειώνεται ότι η "αστυνομία" είχε λάβει μέτρα ασφαλείας περιμετρικά του ναού.

Πηγή: sigmalive.com