10 Ιούνιος 2020, 22:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούνιος 2020, 22:28

Οι ΗΠΑ για Αγία Σοφία και συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για ΑΟΖ στο Ιόνιο

  • ΗΠΑ: Επικήρυξη 10 εκατ. δολαρίων για όποιον «ξένο παράγοντα» παρέμβει στις εκλογές του Νοεμβρίου
    (Φωτ.: nbcnews.com)

Αντιμέτωπη με πλήθος προβλημάτων στο εσωτερικό της, ένα εθνικό νόμισμα που έχει ισοπεδωθεί τα τελευταία χρόνια, τον τουρισμό της σχεδόν κατεστραμμένο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και τους νεκρούς στρατιώτες που επιστρέφουν σε φέρετρα από το πολεμικό μέτωπο, η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να δείχνει τα «δόντια» των ενόπλων δυνάμεών της που μετά την απόπειρα πραξικοπήματος μόνο γερά και δυνατά δεν είναι. Η αποδεκατισμένη στρατιωτικά Τουρκία επιχειρεί με τις παραγγελίες νέων όπλων και πλωτών γεωτρυπάνων να δείξει ότι είναι εδώ και έτοιμη να βάλει την Ελλάδα και την Ευρώπη στις θέσεις τους. Την Ελλάδα για «τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Τουρκίας, τα οπλισμένα διαφιλονικούμενα νησιά που θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, την κακοποίηση προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα από τις ελληνικές δυνάμεις και τα δικαιώματα των Τούρκων στη Θράκη». Την Ευρώπη γιατί δεν τραβάει το αυτί στην Ελλάδα και την... ανυπάκουη Κύπρο. Είναι τόσο απασχολημένη με όλο αυτό το παιχνίδι που ξεχνάει να καλύψει τα εγκλήματα που διαπράττονται με την ευλογία του επίσημου κράτους σε καθημερινή βάση.

Απόδειξη ότι και η φετινή ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο, μεταξύ άλλων στηλιτεύει την Άγκυρα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στη Τουρκία.

Μεταξύ των ποιο σημαντικών θεμάτων που παρουσιάζονται είναι οι δυσκολίες στο άνοιγμα ή τη λειτουργία χώρων λατρείας και η επίλυση περιουσιακών διαφορών που σχετίζονται με τις κυβερνητικές απαλλοτριώσεις που έχουν γίνει σε εκκλησιαστικές εκτάσεις και ακίνητα.

Η Αγία Σοφία σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών
Στην έκθεση τονίζεται ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να εκφράζουν δημόσια και ιδιωτικά σε Τούρκους αξιωματούχους την οπτική τους που θέλει την Αγία Σοφία να είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της κατά έναν τρόπο που θα σέβεται και θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «τόνισαν τη σημασία του ζητήματος με κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) και τόνισαν ότι η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών».

Κάλεσμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «ο υπουργός Εξωτερικών (Μάικ Πομπέο) και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνέχισαν να παροτρύνουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) να ανοίξουν ξανά την ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να επιτρέψουν σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να εκπαιδεύουν τους κληρικούς τους στη χώρα».

Υπόδειγμα η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ στο Ιόνιο
Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχεται στη δημοσιότητα ένα 24ωρο μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ στο Ιόνιο για την οποία ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ είπε πως είναι μια συμφωνία «παράδειγμα που δείχνει πώς πρέπει να γίνονται αυτά τα πράγματα». Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Αμερικανός πρέσβης είπε ότι όλα τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο θαλασσών. Παράλληλα κληθείς να σχολιάσει το μνημόνιο που υπέγραψε η Άγκυρα με την Τρίπολη, απάντησε ότι «το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δεν μπορεί να αφαιρέσει τίποτα από την Ελλάδα», ενώ το χαρακτήρισε «μη βοηθητικό» και «προκλητικό».