10 Ιούνιος 2020, 11:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούνιος 2020, 10:59

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Fake news τα περί ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ

  • Κώστας Αχ. Καραμανλής: Fake news τα περί ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ
    Η είσοδος της ΕΥΔΑΠ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Το νερό ήταν, είναι και θα είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, καθώς είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, ξεκαθάρισε ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην εκπομπή «Evening Report» του τηλεοπτικού σταθμού ACTION24, και πρόσθεσε ότι αποτελούν fake news τα περί ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ.

O υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εξήγησε ότι η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε ότι όσον αφορά στη συντήρηση του δικτύου υδροδότησης και στην αναβάθμιση του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Υπενθύμισε ότι ΣΔΙΤ χρησιμοποιεί το ελληνικό δημόσιο για πάρα πολλά έργα, όπως στην ηλεκτροδότηση και την κατασκευή σχολείων.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι συνταγματικά κατοχυρωμένο είναι το 51% της ΕΥΔΑΠ και θα παραμένει στο ελληνικό δημόσιο, ενώ σημείωσε ότι η ΕΥΔΑΠ ΑΕ είναι εισηγμένη εταιρεία, το 60% της οποίας ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Υπογράμμισε επομένως ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα ιδιωτικοποίησης.

Ο υπουργός τόνισε ότι το νερό δεν θα ακριβύνει. Επισήμανε ότι θα υπήρχε κίνδυνος να ακριβύνει εάν το ελληνικό δημόσιο πωλούσε το αδιύλιστο νερό στην ΕΥΔΑΠ πολύ πιο ακριβά, όπως έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση. Σημείωσε ότι χρειάζεται κυβερνητική έγκριση για να αυξηθεί η τιμή του νερού και ανέφερε ότι η ΕΥΔΑΠ είναι μία υγιέστατη εταιρεία με μεγάλη κερδοφορία.


ο Κώστας Αχ. Καραμανλής (φωτ.: Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών)

«Αυτή τη στιγμή τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, είτε αφορούν το leasing στα ΜΜΜ είτε στις ΣΔΙΤ, κάποιους ενοχλούν. Μπορεί να ενοχλούν κάποια κατεστημένα και συντεχνιακά συμφέροντα. Εδώ όμως εμείς δεν είμαστε για να κάνουμε μία απλή διαχείριση. Εδώ βρισκόμαστε για να εξυπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον και νομίζω όλοι θα συμφωνήσουν ότι το εργαλείο των ΣΔΙΤ είναι προς όφελος των πολλών», σχολίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι για τη χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι αυστηροποιούνται οι έλεγχοι για τη χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ώστε να κινούμαστε όλοι με υπευθυνότητα και να μένουμε ασφαλείς. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κρούσματα μη χρήσης μάσκας, για αυτό και επισήμανε ότι το υπουργείο έχει ζητήσει τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς αυτή και μόνο αυτή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα για υγειονομικές παραβάσεις.