9 Ιούνιος 2020, 20:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούνιος 2020, 19:20

Τρία δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,55% από το νέο 10ετές ομόλογο

  • Επιστρεπτέα προκαταβολή: Διεύρυνση των δικαιούχων και παράταση της προθεσμίας
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Με επιτόκιο 1,55% το ελληνικό Δημόσιο άντλησε σήμερα 3 δισ. ευρώ από την αγορά, εκδίδοντας νέο δεκαετές ομόλογο. Η ισχυρή ζήτηση που εμφανίστηκε –οι προσφορές ξεπέρασαν τα 16,5 δισ. ευρώ–επέτρεψε στο υπουργείο Οικονομικών να αυξήσει το ποσό του δανεισμού, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

Στέλιος Πέτσας: Η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση επιβεβαιώνεται στην πράξη, και αυτό είναι προς όφελος όλων των Ελλήνων.

Αυτή είναι η τρίτη φορά φέτος που η Ελλάδα δανείζεται από τις αγορές – έχουν προηγηθεί η έκδοση 15ετών ομολόγων 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,88%, και η έκδοση 7ετών ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2%. Ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι: BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan.

Με την έκδοση αυτή ενισχύονται τα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στο τέλος Μαρτίου ανέρχονταν σε 36,6 δισ. ευρώ (10,2 δισ. ευρώ διαθέσιμα της Κεντρικής Κυβέρνησης, 10,7 δισ. ευρώ διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, 15,7 δισ. ευρώ το «μαξιλάρι» ασφαλείας του ESM).

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) παρατηρήθηκε έντονη συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 70 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 64 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,42% από 1,48% την Παρασκευή, έναντι -0,32% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,74% από 1,80% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας

Στην αγορά συναλλάγματος διατηρείται και σήμερα η άνοδος ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στο 1,1363 δολάριο από το επίπεδο του 1,1290 δολαρίου που άνοιξε η αγορά.

Η άνοδος του ευρώ αποδίδεται στο νέο πακέτο μέτρων της ΕΚΤ.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1294 δολάρια.

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / X.Z.