13 Μάιος 2014, 10:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:15

Δείτε πώς η Βέροια τίμησε την Γενοκτονία των Ποντίων

  • Δείτε πώς η Βέροια τίμησε την Γενοκτονία των Ποντίων

Δείτε πώς η Βέροια τίμησε την Γενοκτονία των Ποντίων

Την Κυριακή 11 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν στη Βέροια, οι εκδηλώσεις που διοργανώνει κάθε χρόνο η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας, τιμώντας την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Φέτος, λόγω των εκλογών, οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα με την καθιερωμένη τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, όπου παρέστησαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές. Η επιμνημόσυνη δέηση εψάλει στη συνέχεια στο μνημείο του Πόντιου Ακρίτα, στην πλατεία Καπετανίδη και εκεί στο σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, Χαράλαμπος Καπουρτίδης, χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού από τους Νεότουρκους. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των αρχών, των προσφυγικών και πολιτιστικών σωματείων και συλλόγων.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η βουλευτής Ημαθίας Γεωργία Μπατσαρά, ενώ παρέστησαν ο βουλευτής Κώστας Γιοβανόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, υποψήφιοι των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Διοικητής Α' Μεραρχίας Αντώνης Νομικός, ο Διοικητής Κέντρου Μετεκπαίδευσης Ελληνικής Αστυνομίας Διον. Κούγκας κ.α.

Μετά το τέλος των εκδηλώσεων στην πλατεία Καπετανίδη, οι παρευρισκόμενοι μεταφέρθηκαν στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κένωτρο της ΕΛΒ στο Πανόραμα Βεροίας, για να παρακολουθήσουν δυο ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, διακεκριμένων ομιλητών, του κ. Χρήστου Γαλανίδη, επίτιμου προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ελλήνων και προέδρου της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και του Βλάση Αγτζίδη, διδάκτορα ΑΠΘ, ιστορικού και συγγραφέα.

Ο κ. Χρ. Γαλανίδης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συστηματική προσπάθεια διαγραφής της επί 3.000 έτη ελληνικής παρουσίας στον Πόντο και στη Μικρά Ασία και υπογράμμισε πως εξίσου συστηματική και καλά οργανωμένη πρέπει να είναι και η προσπάθεια του επίσημου ελληνικού κράτους, με στόχο τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας. Μόνο έτσι θα διασφαλιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα, γιατί πέρα από την ηθική δικαίωση, η διεθνής αναγνώριση θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη καλών σχέσεων και στην εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και θύμισε πως η απροθυμία των κυβερνήσεων να υπερασπισθούν την ιστορική αλήθεια, είχε σαν αποτέλεσμα τα Σεπτεμβριανά το 1955, τις απελάσεις του 1964 και την κυπριακή τραγωδία με την εισβολή του Αττίλα το 1974.

Κάνοντας μια πολιτική ανάλυση των γεγονότων, που οδήγησαν στη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας, ο Βλάσσης Αγτζίδης μίλησε για τη δημιουργία της ρατσιστικής εθνικιστικής τάσης, που καλλιεργήθηκε από τους Νεότουρκους κατά των χριστιανικών πληθυσμών, τη συγκρότηση ομάδων θανάτου, το πογκρόμ διώξεων κατά των Ελλήνων, που συνεχίστηκε μέχρι την εδραίωση του Στάλιν στην εξουσία. Ο ομιλητής τόνισε ακόμα πως ο αγώνας γα τη διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας θα είχε επιτυχή έκβαση, αν συστρατεύονταν όλα τα προσφυγικά σωματεία, Πόντιοι - Μικρασιάτες - Θρακιώτες. Μετά το τέλος των εισηγήσεων αναπτύχθηκε διάλογος με το κοινό.

Μαργαρίτα Δαμιανίδου

Πηγή: imerisia-ver.gr