8 Ιούνιος 2020, 16:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούνιος 2020, 17:52

Η Ελλάδα στην πεντάδα με τα καθαρότερα νερά για κολύμπι στην ΕΕ

  • Η Ελλάδα στην πεντάδα με τα καθαρότερα νερά για κολύμπι στην ΕΕ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη παραμένει υψηλή, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, με την Ελλάδα να βρίσκεται στις πέντε πρώτες χώρες με τα πιο καθαρά νερά. Συνολικά ελέγχθηκαν 22.295 παραλίες, λίμνες και ποτάμια σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αλβανία και την Ελβετία.

«Τα καθαρά νερά κολύμβησης θεωρούνται συνήθως κάτι χαρισματικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα από τα ευρωπαϊκά συλλογικά επιτεύγματα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιρτζίνιους Σινκεβίτσιους.

Η ανάλυση ανά χώρα έδειξε ότι σε πέντε χώρες –Κύπρο, Αυστρία, Μάλτα, Ελλάδα και Κροατία– τουλάχιστον το 95% των υδάτων κολύμβησης είναι άριστης ποιότητας. Πρωταθλήτρια της Ευρώπης είναι η Κύπρος, αφού το 99,1% των παραλιών της βρέθηκαν να έχουν εξαιρετική ποιότητα υδάτων, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται τέταρτη με 95,7%, πίσω από την Αυστρία και τη Μάλτα. Ακολουθούν η Κροατία, η Γερμανία και η Γερμανία, ενώ στην όγδοη θέση με 88,4% ισοβαθμούν η Ιταλία, η Ισπανία και η Δανία.

Από όλες τις χώρες, η Πολωνία ήταν η μόνη με λιγότερο από το 50% των υδάτων κολύμβησης να χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά. Η Αλβανία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό παραλιών με «φτωχή» ποιότητα υδάτων (5,9%), αριθμός, ωστόσο, που έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της ανέγερσης μονάδων επεξεργασίας υδάτων.


Τα στοιχεία προέρχονται από τις εθνικές αναφορές για την ποιότητα των υδάτων το 2019
(πηγή: WISE bathing water quality database)

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης είναι γενικά καλύτερη σε παράκτιες περιοχές (87,4%) απ’ ό,τι στην ενδοχώρα (79,15%), ενώ σημείωσε ότι γενικά οι παραλίες στη Μεσόγειο έχουν τα καθαρότερα νερά, λόγω των χαμηλών έως ανύπαρκτων βροχοπτώσεων το καλοκαίρι, της ηλιοφάνειας και του βάθους των υδάτων.

Επίσης, στην έκθεση καταγράφεται μείωση στο σύνολο των τοποθεσιών όπου η κακή ποιότητα του νερού μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια. Μόνο το 1,3% όλων των περιοχών στην ΕΕ είχε χαμηλή βαθμολογία πέρσι, σε σύγκριση με το 2% το 2013. Σε 6 ευρωπαϊκές χώρες –Αλβανία, Εσθονία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Σλοβακία– το 3% ή περισσότερο των υδάτων κολύμβησης ήταν κακής ποιότητας.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για τα ύδατα κολύμβησης, η κολύμβηση πρέπει να απαγορεύεται μόνιμα ή να μη συνιστάται ρητά σε τοποθεσίες που χαρακτηρίζονται ως φτωχές για τουλάχιστον πέντε συνεχόμενα έτη.