8 Ιούνιος 2020, 14:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούνιος 2020, 15:00

Ρωσία-Τουρκία συμφώνησαν για την παράδοση της δεύτερης παρτίδας S-400

  • Ρωσία-Τουρκία συμφώνησαν για την παράδοση της δεύτερης παρτίδας S-400
    Ο Τούρκος υφυπουργός αρμόδιος για την αμυντική βιομηχανία Ισμαήλ Ντεμίρ (φωτ.: twitter.com / ismaildemirssb)

Σε κατ' αρχήν συμφωνία αναφορικά με την παράδοση της δεύτερης παρτίδας του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 κατέληξαν Τουρκία και Ρωσία, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο. Ο υφυπουργός αρμόδιος για την αμυντική βιομηχανία, Ισμαήλ Ντεμίρ ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στο NTV ότι η Μόσχα και η Άγκυρα κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για την παράδοση της δεύτερης παρτίδας των ρωσικών συστημάτων.

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι δύο χώρες μένει να διευκρινήσουν τις λεπτομέρειες σχετικά με τη μεταφορά τεχνολογίας και τον οδικό χάρτη για την από κοινού παραγωγή των ανταλλακτικών του συστήματος στην Τουρκία.

«Έχουμε κατ' αρχήν μια αρχική συμφωνία για την προμήθεια του δεύτερου συστήματος. Απαιτούνται τεχνικές μελέτες για μεταφορά τεχνολογίας, λεπτομέρειες για την παραγωγή και ένα οδικός χάρτης. Αυτές οι λεπτομέρειες καθυστέρησαν λίγο την υπόθεση. Τα κέρδη μας είναι σημαντικά στη διαδικασία», δήλωσε. Ο Ντεμίρ συνέχισε λέγοντας ότι τα συστήματα από τη δεύτερη παρτίδα, καθώς και την πρώτη, θα χρησιμοποιηθούν για τον επιδιωκόμενο σκοπό τους -τη φύλαξη του εναέριου χώρου της χώρας- αντί να παραμείνουν αποθηκευμένα όπως πρότειναν οι ΗΠΑ. «Όπως έχουμε πει, εάν αγοράσουμε ένα σύστημα, τότε θα το χρησιμοποιήσουμε όπως προορίζεται. Τελεία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντεμίρ.