12 Μάιος 2014, 19:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:15

Παλαίμαχοι τριών ομάδων τίμησαν με σεβασμό τη γενοκτονία των Ποντίων

  • Παλαίμαχοι τριών ομάδων τίμησαν με σεβασμό τη γενοκτονία των Ποντίων

Δέος και συγκίνηση το πρωί της Κυριακής 11 Μαίου στο Αιγάλεω, στην εκδήλωση που οργάνωσε για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού η Ελλάς Ποντίων, και συμμετείχαν η ομάδα βετεράνων της ΑΕΚ και του Ιωνικού. Έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες, και κατάθεση στεφανιών στο Ηρώο για τη γενοκτονία...

Γράφει ο Δημήτρης Κουμουρτζής

Για ακόμη μια χρονιά, η Ελλάς Ποντίων, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό- χορευτικό Σύλλογο Ποντίων Αιγάλεω «Καυκασος» τίμησαν την Κυριακή 11 Μαίου 2014 στο Αιγάλεω τη μνήμη  της Γενοκτονίας των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο. Και από την εκδήλωση, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η ΑΕΚ, που είναι το σωματείο σύμβολο, το οποίο «κουβαλάει» στις φτερούγες της 90χρονης «δικεφαλικής» ιστορία του τον πολιτισμό και την ιστορία των «Χαμένων» αλλά Αλησμόνητων πατρίδων.

Άλλωστε, ένα από τα πανό, που αναρτούν κατά καιρούς οι φίλαθλοι της ΑΕΚ στα γήπεδα, και πρώτος δημιούργησε ο Ιωνιώτης γιατρός Δημήτρης Ζαχαριάδης, αναφέρει: «Πόντος, Πόλη, Μικρά Ασία, η ΑΕΚ πατάει στην ιστορία».

Είναι πανό, με το οποίο οι φίλαθλοι της Ένωσης, επισημαίνουν τις ρίζες της ομάδας, που έχει ως σύμβολο τον «Δικέφαλο αετό» του Βυζαντίου. Και αυτές τις ρίζες, επεδίωξαν να τιμήσουν το πρωί της Κυριακής 11 Μαϊου, με τον καλύτερο τρόπο οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ. Τόσο αυτοί που αγωνίστηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη για τη  γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο, όσο και αυτοί που ήταν παρόντες στην εκδήλωση, συμμετέχοντας στο τουρνουά, που διοργάνωσε η Ελλάς Ποντίων, και στο οποίο συμμετείχε και μια άλλη ομάδα με Μικρασιατικές καταβολές. Αυτή του Ιωνικού Νικαίας

Και επειδή η ΑΕΚ είναι το απώτατο σύμβολο των «Χαμένων» αλλά Αλησμόνητων πατρίδων, οι βετεράνοι άσσοι της, δεν θα μπορούσαν να μείνουν απαθείς στη γενοκτονία των Ποντίων. Άλλωστε τις χαμένες πατρίδες, όπως δεν τις ξεχνούν οι Πόντιοι, έτσι δεν τις λησμονούν και οι βετεράνοι της ΑΕΚ. Όπως δε λησμονούν και το δράμα του Ποντικού Ελληνισμού, που περίπου ένα αιώνα μετά τη γενοκτονία του από του Τούρκους, ψάχνει -ακόμη- να βρει δικαίωση.

Οι ακτίνες του ήλιου έδωσαν λάμψη στην εκδήλωση, που ξεκίνησε με περισσή συγκίνηση σε μια όλο ουσία λιτή τελετή, για να τιμηθεί η μνήμη για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Το συγκινητικό τελετουργικό και οι καταθέσεις στεφάνων


Η τελετή λοιπόν ξεκίνησε στην Πλατεία Αγίας Αικατερίνης, οπού ορθώνεται το Μνημείο, για τη γενοκτονία των Ποντίων. Τα παιδιά από το Ποντιακό συγκρότημα «Καύκασος» έδιναν ξεχωριστή νότα.  Ανέβηκαν με τη σημαία τους στο Ηρώο. Και μετά την επιμνημόσυνη δέηση, η μπάντα του Δήμου Αιγάλεω, παιάνισε πένθιμα, για ν' αρχίσει η κατάθεση στεφανιών.

Ο Δήμαρχος Αιγάλεω Χρήστος Καρδάρας άνοιξε την αυλαία στην κατάθεση στεφανιών. Ακολούθησαν υποψήφιοι συνδυασμών που διεκδικούν την ψήφο των δημοτών στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής 18 Μαϊου Οπως η κα Παναγιώτα Μερκουράκη, και ο κος Ηλιάδης από τον Συνδυασμό «Ανάπλαση Αιγάλεω». Επίσης τοπικοί σύλλογοι και εκ μέρους του Ποντιακού Συλλόγου «Καύκασος» όχι ο πρόεδρος Λευτέρης Μπουγιούκας, όπως συνηθίζεται, αλλά χορευτές του συλλόγου για να αναδειχθεί η ομαδικότητα λειτουργίας του «Καύκασου» και ο σεβασμός από τα νεαρά σε ηλικία παιδιά, προς τους προγόνους τους.

Και στη συνέχεια, ήταν σειρά για τους Στέλιο Σεραφείδη, Άρη Τσαχουρίδη και τον εκπρόσωπο της διοίκησης της ΑΕΚ  και επίτιμο μέλος στους παλαίμαχους Κώστα Μάρκου, να καταθέσουν στεφάνι εκ μέρους της ΑΕΚ.

Και ήταν εμφανώς συγκινημένοι, και οι τρεις. Από τη στιγμή που με άπλετο σεβασμό ο Στέλιος Σεραφείδης, είχε παραλάβει το στεφάνι δια χειρών μια κοπέλας του Συλλόγου, μέχρι την στιγμή, που διάβηκαν τα περίπου 20 μέτρα, για να φτάσουν μπροστά στο Ηρώο. .. Εκεί κορυφώθηκε η συγκίνησή των τριών εκπροσώπων της ΑΕΚ.

Και όταν ο Στέλιος Σεραφείδης. Άφησε με τρεμάμενα από το δέος και τη συγκίνηση χέρια στο Ηρώο το στεφάνι, έχοντας δίπλα του τους σεβάσμιους Μάρκου-Τσαχουρίδη, ακούστηκε πολύ έντονο το χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους.

Και ακολούθως στεφάνια κατέθεσαν ο Βασίλης Ναργιαννίδης εκ μέρους των παλαιμάχων της Ελλάς Ποντίων και ο Βασίλης Ξενάριος  με τον Τάσο Βασιλείου εκ μέρους του Ιωνικού. Η τελετή «έκλεισε» με τον Εθνικό ύμνο, από τι φιλαρμονική του Δήμου Αιγάλεω

Στη συνέχεια, και οι εκπρόσωποι των ομάδων που είχαν καταθέσει στεφάνια, κατευθύνθηκαν στο γήπεδο Ορυζομίλων, που τους περίμεναν οι ποδοσφαιριστές, για ν ' αρχίσουν οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις.

Με την αποστολή της ΑΕΚ, υπήρξαν παρουσίες εκπλήξεις. Όπως του των Νίκου Σταθόπουλου(σ.σ. υποψήφιοι δημοτικού συμβούλου με τον Συνδυασμό «Ένωση», Λάκη Νικολάου-πρώτη φορά πήγε στο γήπεδο Ορυζομύλων, για να συμμετάσχει στην εκδήλωση της Ελλάς Ποντίων-και του Χρυσόστομου Μιχαηλίδη. Αλλά και του Λυσσανδρου Γεωργαμλή, που παρ' ότι υποψήφιος Δήμαρχος στη Νέα Φιλαδέλφεια, άφησε για λίγο τις προεκλογικές του υποχρεώσεις για να αγωνιστεί με τους παλαίμαχους! Μάλιστα αποχώρησε στη διάρκεια του αγώνα με τον Ιωνικό, αφού έπαθε μικρή διάταση έσω πλάγιου συνδέσμου, που ο γιατρός Λάκης Νικολάου, το θεώρησε καλό μαντάτο εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών!,  Έκπληξη ακόμη και η παρουσία του Γιάννη Αιβάζη, που απέδειξε ότι εκτός από πολύ καλός ηθοποιός και άριστος χαντμπολίστας, είναι και καλός ποδοσφαιριστής. Ήταν μάλιστα και ο σκόρερ της ΑΕΚ στο παιχνίδι με την Ελλάς Ποντίων!

Πάντως  λόγω της ώρας (σ.σ. οι αγώνες άρχισαν γύρω στις 11:45μμ), αλλά και του ήλιου, που καταμεσής Κυριακής έκαιγε, ο πλαστικός τάπητας του γηπέδου της Ελλάς Ποντίων, έμοιαζε ...καιόμενη βάτος. Έτσι δεν μπορούσε να παιχτεί ποδόσφαιρο αξιώσεων. Ωστόσο οι ποδοσφαιριστές των τριών ομάδας, έκαναν ο,τι καλύτερο μπορούσαν για να ικανοποιήσουν τους περίπου 300 θεατές, που βρίσκονταν στο γήπεδο πάνω στον οποίο αγωνίστηκαν οι ποδοσφαιριστές.

Στον πρώτο αγώνα ΑΕΚ και Ελλάς Ποντίων ανεδείχθησαν ισόπαλοι 1-1. Για τους γηπεδούχους σκορ ο  Ναβροζίδης και για τους «κιτρινόμαυρους» ο Αιβάζης. ΑΕΚ και Ιωνικός στο δευτερο παιχνίδι, έμειναν στην «λευκή ισοπαλία», ενώ στο τρίτο παιχνίδι, η ομάδα της Νίκαιας με γκολ του Παπαναστασίου, επικράτησε 1-0 των γηπεδούχων, που είχαν δοκάρι με τον Σάββα Ευθυμιάδη

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΑΕΚ(Προπονητές Μιχάλης Σιμιγδαλάς Χρήστος Αντωνόπουλος)Χρυσόστομος Μιχαηλίδης, Μιχάλης Καρούσης, Θωμάς Λαγινάς, Δημήτρης Ζήσης, Γιάννης Αιβάζης Παναγιώτης Στυλιανόπουλος, Ιωάννης Μουσούρης, Δημήτρης Καραγκιοζόπουλος, Γιώργος Βλαντής, Λυσσανδρος Γεωργαμλής, Λάκης Νικολάου. Αγωνίστηκε και ο Λεωνίδας Χατζηκουμαντάρης.

Με την αποστολή παρόντες και οι Στέλιος Σεραφείδης, Άρης Τσαχουρίδης, Νίκος Σεβαστόπουλος, Νίκος Σταθόπουλος, Αναστάσιος Βασιλείου και το επίτιμο μέλος των βετεράνων και εκπρόσωπος της διοίκησης της ΑΕΚ Κώστας Μάρκου.

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΕΛΛΑΣ ΠΟΝΤΙΩΝ(Προπονητής Γιάννης Ατματσίδης) Λευκόπουλος, Γ. Δελληγιαννίδης, Σαρλάς, Ναβροζίδης, Σ Ευθυμιάδης, Ηρακλης Φωτειάδης, Ν. Φωτιάδης Ξανθόπουλος, Ι Ατματζίδη, Κεσκενίδης, Νίκος Φωτειάδης(αρχική), Κ.Συμεωνίδης, Ν Δελληγιαννίδης. Ι. Σαββίδης, Ιωάννης Κ. Ναβροζίδης, Σιδηρόπουλος, Γ. Ζαρπάτης. Χαλκίδης, Καφατερίδης. Το παρόν έδωσαν και ο πρόεδρος της Ελλάς Ποντίων Γιώργος Κοσμίδης, αλλά και οι  Γ.Διλγερίδης, Καλπακίδη, Σοπιάδης, Γ, Μανφολίδης, Μ. Ευθυμιάδης, Κ. Συμεωνίδης, Γρηγοριάδης

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΙΩΝΙΚΟΥ Μακρυγιαννέλης, Κατσογιάννης, Πάντος, Ντεμελής, Ξενάριος, Αλιφεράκης, Ρενιέρης, Παπαναστασίου, Πατηνιώτης, Καλύκας, Βογιατζής, Σειτανίδης, Θεολόγου.

Πηγή: flogasport.net