6 Ιούνιος 2020, 18:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούνιος 2020, 18:00

Αιγυπτιακή πρόταση για νέα εκεχειρία στη Λιβύη

  • Αιγυπτιακή πρόταση για νέα εκεχειρία στη Λιβύη
    Μαχητές της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Τρίπολης (φωτ.: EPA)

Τον όρο της εκεχειρίας, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, περιλαμβάνει η πρόταση για τη Λιβύη που ανακοινώθηκε σήμερα από τον Αιγύπτιο πρόεδρο. Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ανακοίνωσε τη διπλωματική πρωτοβουλία από το Κάιρο, έχοντας δίπλα του τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και τον πρόεδρο του εκλεγμένου Κοινοβουλίου Αγκουίλα Σάλεχ.

Η αιγυπτιακή πρόταση περιλαμβάνει και την απομάκρυνση των ξένων πολιτοφυλάκων –μια έμμεση αναφορά στους μισθοφόρους που φέρεται να έχει μεταφέρει η Τουρκία–, αλλά και την εκλογή συμβουλίου ηγεσίας. Επίσης, γίνεται έκκληση για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, υπό τον ΟΗΕ.

Το τελευταίο διάστημα οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ έχουν υποστεί σημαντικές στρατιωτικές ήττες. Εν τω μεταξύ, σήμερα οι δυνάμεις της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν επίθεση για την κατάληψη της Σύρτης, γενέτειρας του Μουαμάρ Καντάφι. Η πόλη θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στο ανατολικό και το δυτικό τμήμα της Λιβύης, την οποία τον Ιανουάριο είχαν καταλάβει οι δυνάμεις του Χάφταρ.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η κυβέρνηση της Τρίπολης (GNA) από την Τουρκία και το Κατάρ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αιγυπτιακής Προεδρίας, Μπασάμ Ράντι, στη συνάντηση του Καΐρου για τη Λιβύη συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Αιγύπτου καθώς και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και ο πρόεδρος της Βουλής.

Πλέον μένει να αποδειχθεί κατά πόσο θα τελεσφορήσει η αιγυπτιακή πρωτοβουλία, μιας και πολλές απόπειρες για την επίτευξη εκεχειρίας και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν πέσει μέχρι σήμερα στο κενό. Σε ένα παράλληλο επίπεδο, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ξεκινήσει συνομιλίες και με τις δύο πλευρές.

Η πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου Λιβύη βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση από το 2011, μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι.