12 Μάιος 2014, 18:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:16

Επιτέλους! Πρωτοβουλία Έλληνα Ευρωβουλευτή για μην γίνει τζαμί η Αγία Σοφία

  • Τι ψάχνουν Τούρκοι αρχαιολόγοι στην Αγ. Σοφία

 Πρωτοβουλία Έλληνα Ευρωβουλευτή για μην γίνει τζαμί η Αγία Σοφία

Πρωτοβουλία ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τέμενος αναλαμβάνει ο Γιώργος Κουμουτσάκος, Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας και Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, ζητώντας την ενεργοποίηση των ανθρώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Κουμουτσάκος κάνει λόγο για συγκλίνουσες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, η Αγία Σοφία θα επαναλειτουργήσει ως τέμενος από τις 29 Μαΐου και ζητά από τους περιφερειάρχες να υπογράψουν επιστολή μαζί με τους υποψηφίους για τις περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας.

Ο ίδιος παραθέτει σχέδιο επιστολής προς τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης επισημαίνοντάς του πως το ζήτημα την παγκόσμια κοινότητα, καθώς η Αγία Σοφία από το 1985 είναι επίσημα ενταγμένη από την UNESCO στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο κ. Κουμουτσάκος καλεί τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης να εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτραπεί τέτοια κίνηση.

Παρατίθεται το σχέδιο της επιστολής του κ. Κουμουτσάκου προς τον Δήμαρχο της Κωνσταντινουπολης:
 
«Κύριε Δήμαρχε,
 
Εντεινόμενες πληροφορίες, που ελπίζουμε να διαψευστούν, αναφέρονται σε σχέδια επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τεμένους από τις 29 Μαΐου. Όπως καλά γνωρίζετε το ζήτημα, αφορά ολόκληρη την Παγκόσμια Κοινότητα, καθώς η Αγία Σοφία, από το 1985, είναι επίσημα ενταγμένη από την Ουνέσκο στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ανήκει σ’ ολόκληρη την Ανθρωπότητα.
 
Πιστεύουμε ότι έχετε κάθε λόγο να ανταποκριθείτε στην ευαισθησία του Πολιτισμένου Κόσμου, να κρατήσετε το ζήτημα μακριά από εφήμερες σκοπιμότητες και να εξαντλήσετε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε παρόμοια κίνηση. Ο σεβασμός, άλλωστε, προς τα Μνημεία του Παγκόσμιου Πολιτισμού είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Κωνσταντινούπολης, αλλά και ολόκληρης της Τουρκίας.»