6 Ιούνιος 2020, 08:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούνιος 2020, 09:01

Πανελλήνιες 2020: 8 στους 10 υποψήφιους θα εισαχθούν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

  • Πανελλήνιες 2020: 8 στους 10 υποψήφιους θα εισαχθούν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
    Με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της πανδημίας Covid-19, φέτος, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Λιγότερο από δέκα μέρες απομένουν μέχρι τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2020, που φέτος θα είναι διαφορετικές και όχι μόνο λόγω της πανδημίες του κορονοϊού. Για πρώτη φορά, οι Πανελλαδικές θα πραγματοποιηθούν με το νέο σύστημα, γνωστό ως «σύστημα Γαβρόγλου», που όπως όλα δείχνουν θα είναι και η τελευταία φορά που θα ισχύσει. Αυτό σημαίνει πως τα μαθήματα δεν θα έχουν συντελεστή βαρύτητας και άρα οι 8 στους 10 υποψήφιοι θα εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Συνολικά θα λάβουν μέρος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2020, περίπου 100.000 υποψήφιοι και από αυτούς οι 77.970 θα χαμογελάσουν με τα αποτελέσματα.

Το νέο σύστημα εφαρμόζεται, λόγω της πανδημίας, σε μικρότερη ύλη για τα εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και όχι των Λατινικών.

Επιτυχόντες οι 8 στους 10
Μέχρι σήμερα, δεν έχει ολοκληρωθεί το παζλ των αριθμών των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020, καθώς «λείπει» ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων των ΕΠΑΛ. Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει μόνο τον αριθμό των υποψηφίων των ΓΕΛ που δήλωσαν συμμετοχή στις εξετάσεις, ο οποίος ανέρχεται στις 82.159 (ΓΕΛ, ημερήσια και εσπερινά, παλαιό και νέο σύστημα). Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ θα κυμανθεί περίπου στις 18.000.

Εκτιμάται ότι περίπου 100.000 θα είναι οι υποψήφιοι συνολικά που θα συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο συνολικός αριθμός εισακτέων στις σχολές, στα τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 έχει καθοριστεί στους 77.970 (αριθμός ίδιος με εκείνον της περυσινής χρονιάς), μπορεί να υπολογιστεί ότι περίπου οι 8 στους 10 υποψηφίους θα είναι και επιτυχόντες.

Οι νέοι κανόνες διεξαγωγής
Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, η χρήση μάσκας από τους υποψήφιους είναι προαιρετική, αλλά υποχρεωτική για τους επιτηρητές εκπαιδευτικούς στις αίθουσες. Ακόμη, σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων. Το ίδιο θα ισχύει και στους χώρους προετοιμασίας και στους χώρους εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Οι αίθουσες θα αερίζονται με φυσικό τρόπο και η χρήση ανεμιστήρων θα απαγορεύεται.

Όπως ήδη ισχύει στο σχολικό περιβάλλον μετά την άρση του lockdown, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι οδηγίες καλής υγιεινής των χεριών, με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Επίσης, τα εξεταστικά κέντρα θα τηρούν τους κανόνες του ΕΟΔΥ και για την καθαριότητα.

Τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά και κατά το χρονικό διάστημα που θα διενεργούνται οι εξετάσεις.

Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020
Οι εξετάσεις θα αρχίσουν στις 15 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 16 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Το πρόγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωσή τους στις 26 Ιουνίου και 30 Ιουνίου αντίστοιχα.

Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων από 1 έως και 13 Ιουλίου. Το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Υγειονομικών Εξετάσεων και της Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, έχει οριστεί από τις 29 Ιουνίου έως και τις 10 Ιουλίου.

Αθηνά Καστρινάκη