5 Ιούνιος 2020, 19:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούνιος 2020, 19:34

Απόψε πανσέληνος και έκλειψη παρασκιάς Σελήνης

  • Απόψε πανσέληνος και έκλειψη παρασκιάς Σελήνης
    Η πανσέληνος από το λόφο της Πνύκας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Σήμερα, Παρασκευή 5 Ιουνίου, κατά την πανσέληνο (η τελευταία πριν από το θερινό ηλιοστάσιο στις 20 Ιουνίου), θα μας δοθεί η ευκαιρία να παρατηρήσουμε (καιρού επιτρέποντος) και την έκλειψη παρασκιάς της Σελήνης. Αυτό σημαίνει ότι καθώς ο δορυφόρος μας θα περνά μέσα από την παρασκιά της Γης, θα παρατηρούμε ένα πιο σκοτεινό χρώμα πάνω στην φωτεινή του πλευρά.

Το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, στο λόφο της Πνύκας, θα είναι ανοιχτό για το κοινό όπου οι επισκέπτες θα μπορούν (μεταξύ 21:30 - 23:00) να παρατηρήσουν τη Σελήνη μέσω προβολής της σε οθόνη από φορητό τηλεσκόπιο στον προαύλιο χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη.

Εντός του χώρου του τηλεσκοπίου θα ακούγονται συνθέσεις του συνθέτη Γιάννη Χρήστου. Η αναφορά στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη πραγματοποιείται με αφορμή το φιλοσοφικό του κείμενό «Σεληνιακή Εμπειρία» στο οποίο συσχετίζει τις σεληνιακές φάσεις με τις βασικές αρχές και δομές στην μουσική του σύνθεση, αλλά και την επέτειο των 50 ετών από τον θάνατό του.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη αλλά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η σημερινή βραδιά σηματοδοτεί την επανεκίνηση των επισκέψεων στα Κέντρα Επισκεπτών Θησείου και Πεντέλης, οι οποίες θα ξεκινήσουν συστηματικά από την ερχόμενη εβδομάδα.

  • Πηγή: noa.gr