5 Ιούνιος 2020, 21:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούνιος 2020, 21:52

Εγκαινιάστηκε στον Άλιμο το πρώτο παγκοσμίως ενεργειακά αυτόνομο σπίτι ανακύκλωσης

  • Εγκαινιάστηκε στον Άλιμο το πρώτο παγκοσμίως ενεργειακά αυτόνομο σπίτι ανακύκλωσης
    Εικόνα από την εκδήλωση στην Α΄ Ακτή Αλίμου (φωτ.: Υπουργείο Εσωτερικών)

«Το υπουργείο Εσωτερικών μιλά για το περιβάλλον με τα έργα του και τις δράσεις του. Γιατί πιστεύουμε βαθύτατα ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία και ασφάλεια σε κάθε χώρα και σε όλο τον πλανήτη, χωρίς την προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, εγκαινιάζοντας σήμερα τον νέο πολυχώρο ανακύκλωσης στην Α΄ Ακτή του Αλίμου, στο πλαίσιο του προγράμματος εφαρμογής της ανταποδοτικής ανακύκλωσης.

Για την εφαρμογή της νέας δράσης για την ανακύκλωση στις παραλίες χρησιμοποιείται το 1ο και μοναδικό παγκοσμίως Κινητό Ολοκληρωμένο Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, το οποίο χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά πάνελς, ώστε να αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες λειτουργίας του Κέντρου Ανακύκλωσης, δημιουργώντας ένα ενεργειακά αυτόνομο υψηλής τεχνολογίας Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, που παρίστατο στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στην «εκπληκτική», όπως την χαρακτήρισε, διαχείριση της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση, λόγω της οποίας η χώρα ανοίγει και πάλι στους τουρίστες κι επισήμανε ότι «το περιβάλλον εξαρτάται από εμάς». Επίσης, μίλησε και για τη συμβολή των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς πρόκειται για εταιρείες με πρωτοποριακή τεχνολογία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης και ο πρόεδρος ΔΣ του ΕΟΑΝ Νικόλαος Χιωτάκης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας Γιώργος Κρεμλής.

Στην εκδήλωση μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος είναι πρεσβευτής της ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Ο άσος του ΝΒΑ μεταξύ άλλων τόνισε ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε όλοι τα σπιτάκια της ανταποδοτικής ανακύκλωσης γιατί «η ανακύκλωση είναι μια παγκόσμια προτεραιότητα και στον αγώνα αυτό είμαστε όλοι μια ομάδα. Γιατί η ανακύκλωση είναι υπόθεση όλων μας. Ας αφήσουμε στις επόμενες γενιές τον πλανήτη μας σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που τον παραλάβαμε».