5 Ιούνιος 2020, 17:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούνιος 2020, 17:33

Brexit: Στασιμότητα και αιχμές μετά τις νέες άκαρπες διαπραγματεύσεις

  • Η Βρετανία τορπιλίζει τη συμφωνία για το Brexit
    (Φωτ.: EU / Alexandros Michailidis)

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, δηλαδή σε λιγότερο από πέντε μήνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία για τη σχέση τους μετά το Brexit, ωστόσο οι συνομιλίες μάλλον έχουν βρει… τοίχο. Μετά την ολοκλήρωση του νέου γύρου διαπραγματεύσεων, οι Βρυξέλλες διά στόματος του Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσαν ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε επ’ αόριστον έτσι», προειδοποίησε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πάντως, η ΕΕ επισήμως εμφανίζεται σίγουρη ότι το αργότερο στην αρχή του φθινοπώρου θα έχει βρεθεί πεδίο συμφωνίας. «Οι συνομιλίες πρέπει να επιταχυνθούν» δήλωσε από τη μεριά του ο Βρετανός επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Ντέιβιντ Φροστ. Βέβαια, ο Βρετανός διπλωμάτης ήταν πιο αισιόδοξος, σημειώνοντας συζητήσεις έχουν φτάσει σε μία σημαντική στιγμή και ότι πλησιάζουν στα όρια των όσων μπορούν να επιτευχθούν μέσω των τηλεδιασκέψεων.

Την αισιοδοξία αυτή δεν συμμερίζεται ευρωπαϊκή πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Οι Βρετανοί ούτε καν υποδύονται ότι διαπραγματεύονται. Δεν γίνεται καμία προσπάθεια από την πλευρά τους. Είχαμε μάλιστα την εντύπωση ότι είχαν λάβει εντολή να καθυστερήσουν», τόνισε. Άλλη πηγή με γνώση των συνομιλιών ανέφερε ότι η βρετανική πλευρά οπισθοχωρεί σε πολλά θέματα.

Αυτός ήταν ο τέταρτος γύρος συνομιλιών από τις αρχές Μαρτίου. Η απουσία προόδου καθιστά πλέον κρίσιμη την Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του Ιουνίου ανάμεσα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Βρετανό πρωθυπουργό. Η μεταβατική περίοδος ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, και συνεπώς είτε θα αποφασιστεί παράταση των συνομιλιών και συνεπώς της μεταβατικής περιόδου, είτε επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων.

Η βασική διαφωνία έγκειται στο σχήμα της σχέσης ανάμεσα στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Βρυξέλλες στοχεύουν σε μια συνολική συμφωνία, ενώ το Λονδίνο επιθυμεί επιμέρους συμφωνίες – «εκρηκτικό» θεωρείται το ζήτημα της αλιείας, κρίσιμο για πολλά κράτη-μέλη, αλλά κυρίως για τη Γαλλία και τη Δανία. Άλλο επίμαχο θέμα είναι οι όροι ανταγωνισμού, μιας και η ΕΕ δεν επιθυμεί μια απορυθμισμένη οικονομία δίπλα της. Αυτό σημαίνει ότι διαπραγματεύεται κοινούς κανόνες σε απασχόληση, περιβάλλον, φορολογία και κοινωνική πρόνοια, κάτι που απορρίπτεται από την άλλη μεριά.