5 Ιούνιος 2020, 16:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούνιος 2020, 16:26

Τελωνειακή ένωση υπό όρους με την Τουρκία προτείνει ο Κουμουτσάκος

  • Τελωνειακή ένωση υπό όρους με την Τουρκία προτείνει ο Κουμουτσάκος
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Την εκτίμηση ότι αυτή τη στιγμή η κίνηση των μεταναστών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα «δεν μοιάζει να είναι μέρος ενός σχεδίου της κλίμακας του περασμένου Φεβρουαρίου-Μαρτίου» έκανε ο Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στην ΕΡΤ1. Ωστόσο, όπως τόνισε, η Ελλάδα δεν έχει σταματήσει να είναι σε εγρήγορση, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα δεν θα εγκαταλείψει εύκολα τη δυνατότητα που έχει να χρησιμοποιήσει τη μεγάλη μεταναστευτική και προσφυγική δεξαμενή που έχει για να προκαλέσει αυξημένες ροές προς τη Δύση, «γι’ αυτό ο φράχτης πρέπει να γίνει».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, η τουρκική στρατηγική είναι η άσκηση πίεσης σε πολλά μέτωπα (έρευνες στη θάλασσα, υπερπτήσεις, κινητικότητα στον Έβρο), με μικρά αλλά επαναλαμβανόμενα επεισόδια.

«Ο Ερντογάν επιδιώκει, με την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, να διεκδικήσει τη δική του ξεχωριστή θέση στην ιστορία της χώρας του και θα επιδιώξει να ισχυροποιήσει τη θέση της Τουρκίας σε ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε. Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε, η απάντηση πρέπει να είναι μια ισχυρή εθνική ενότητα, η δημιουργική αξιοποίηση του Διεθνούς Δικαίου, και η διπλωματική δράση με όλους τους εταίρους, τις συμμαχίες, τους σημαντικούς παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει προοπτική πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Γιώργος Κουμουτσάκος πρότεινε μια εναλλακτική ευρωπαϊκή πολιτική. «Μια τέτοια θα μπορούσε να είναι μια ενισχυμένη τελωνειακή ένωση υπό όρους. Δηλαδή, να μεταφέρουμε όλες τις προϋποθέσεις που υπήρχαν στην πορεία προς την ένταξη σε έναν μηχανισμό ελέγχου εντός της επιδιωκόμενης από την Τουρκία ενίσχυση της τελωνειακής σχέσης με την ΕΕ», κατέληξε.