5 Ιούνιος 2020, 14:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούνιος 2020, 13:41

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ έχασαν το τελευταίο προπύργιο στη δυτική Λιβύη

  • Οι δυνάμεις του Χαφτάρ έχασαν το τελευταίο προπύργιο στη δυτική Λιβύη
    Όπλα και άνδρες που ανήκουν στις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ (φωτ.: αρχείο EPA)

Τον έλεγχο της πόλης Ταρχούνα απέκτησαν οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, «εξολοθρεύοντας τις τρομοκρατικές πολιτοφυλακές του Χαφτάρ» όπως ανακοίνωσε μέσω Facebook ο εκπρόσωπος του στρατού Μοχάμαντ Γκνουνού.

Πρόκειται για το τελευταίο προπύργιο των δυνάμεων του στρατάρχη, περίπου 80 χλμ νότια της Τρίπολης.

Μετά από έναν χρόνο μαχών για τον έλεγχο της λιβυκής πρωτεύουσας, χθες η αναγνωρισμένη κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Τρίπολης. Το τελευταίο διάστημα ο Χαλίφα Χαφτάρ χάνει συνεχώς έδαφος καθώς η μία ήττα διαδέχεται την άλλη – ο ίδιος, βέβαια, δηλώνει ότι πρόκειται απλά για αναδιάταξη δυνάμεων.

«Ανακοινώνουμε την αναδιάταξη των δυνάμεών μας εκτός Τρίπολης, υπό τον όρο ότι το άλλο μέρος θα τηρήσει την κατάπαυση του πυρός. Σε αντίθετη περίπτωση, θα επαναλάβουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μας και θα αναστείλουμε τη συμμετοχή μας στις διαπραγματεύσεις της στρατιωτικής επιτροπής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Χαφτάρ, Άχμαντ αλ Μεσμάρι.

Την Τετάρτη ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την επανάληψη στη Γενεύη των διαπραγματεύσεων –είχαν ανασταλεί για περισσότερο από τρεις μήνες– της δεκαμελούς στρατιωτικής επιτροπής που αποτελείται από εκπροσώπους των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Στόχος, η μόνιμη κατάπαυση του πυρός.