5 Ιούνιος 2020, 14:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούνιος 2020, 13:57

Οι νέες δράσεις του νεοσύστατου φορέα «PHOS» του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Αμερικής

  • Οι νέες δράσεις του νεοσύστατου φορέα «PHOS» του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Αμερικής
    Από την τελευταία συνάντηση του φορέα «PHOS» (φωτ.: ekirikas.com / Ματίνα Δεμελή)

Τα μέλη του νεοσύστατου φορέα «PHOS» (Pontian-Hellenic Outreach and Support Council) του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Αμερικής, που δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία των γυναικών του Ιδρύματος και του προέδρου Χαράλαμπου Βασιλειάδη, συναντήθηκαν πριν από λίγες μέρες στο πάρκο της Αστόριας προκειμένου να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους καθότι η πανδημία πήγε πίσω κάποια προγραμματισμένα σχέδιά τους. Ο φορέας αυτός, που σε ελεύθερη απόδοση ονομάζεται Συμβούλιο Ελληνοποντιακής Δράσης και Υποστήριξης, αποτελείται από γυναίκες οι οποίες θα παρέχουν επικουρικές υπηρεσίες στο Ίδρυμα για στήριξη, διεύρυνση, ανάπτυξη και προβολή του θρησκευτικού, φιλανθρωπικού, εκπαιδευτικού και επιστημονικού έργου του.

Αποφασίστηκε λοιπόν το Σάββατο 13 Ιουνίου να πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση με κύριο θέμα την Πόντια γυναίκα, η οποία θα προβληθεί από τη σελίδα του φορέα στο facebook.

H εκδήλωση ήταν να πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου, όμως ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας. «Μας πρόλαβε ο κορονοϊός. Έτσι σκεφτήκαμε να την κάνουμε ζωντανά από τη σελίδα του τμήματος στο facebook για όλα τα μέλη και τους φίλους του τμήματος. Μέσω του zoom μέλη του συμβουλίου θα γνωστοποιήσουν στον κόσμο την ύπαρξη του Ιδρύματος, τις λειτουργίες, τις δραστηριότητές του, ενώ μερικές κυρίες θα μιλήσουν για τη δική τους προσωπική ιστορία και τους προγόνους τους. Τις ιστορίες που βίωσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους» ανέφερε στο ekirikas.com το μέλος του φορέα, Δέσποινα Παπαδοπούλου.

Για τη συγκρότηση του φορέα, η Ελένη Χατζή δήλωσε στον Εθνικό Κήρυκα: «Η ιδέα αρχικά ήταν του Χαράλαμπου Βασιλειάδη, προέδρου του Ιδρύματος. Υπήρχε πάντοτε γυναικείο τμήμα αλλά τώρα θέλουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, με στόχο να ενισχύσουμε το Ίδρυμα. Να τονίσω πως δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ποντιακής καταγωγής για να συμμετέχει. Είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Προσωπικά, έχω μεγαλώσει μέσα στο Ίδρυμα με τους παππούδες και τις γιαγιάδες, ακούγοντας πολλές ιστορίες από τον Πόντο και την Παναγία Σουμελά».

Την προσωπική ιστορία της γιαγιάς της θυμήθηκε η Μαρία Χατζηλαζαρίδου, όταν εκείνη γύρισε στην Ελλάδα μόνη με τέσσερα παιδιά. «Όταν είσαι μικρός δεν καταλαβαίνεις. Αλλά τώρα πια καταλαβαίνω τη γιαγιά μου που έμεινε χήρα με τα τέσσερα παιδάκια, ήταν πάντα θυμωμένη και αυστηρή μαζί μας. Σήμερα αναρωτιέμαι πώς άντεξε αυτή η γυναίκα, έφυγε με τέσσερα παιδιά, χωρίς λεφτά, πήγε στην Ελλάδα και τα κατάφερε. Ήταν 28 ετών, της πήραν τον άντρα. Τώρα τα λέω στα παιδιά μου να μην τα ξεχάσουν».

Οι γυναίκες του φορέα «PHOS» έχουν ως στόχο να εντοπίσουν Πόντιους και από άλλες πολιτείες.

«Θέλαμε από χρόνια να γίνει αυτό το τμήμα και το καταφέραμε. Να δείξουμε στον κόσμο, στα παιδιά μας, στους Πόντιους, να τους πλησιάσουμε αυτούς που δεν μας ξέρουν, να έρθουν να μας βρουν. Είναι πάρα πολύς ο κόσμος και από άλλες πολιτείες» είπε στο ekirikas.com η Αθηνά Μπουρλά.

  • Με πληροφορίες από το ekirikas.com.