5 Ιούνιος 2020, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούνιος 2020, 11:31

Δημοσίευμα της «Hürriyet» για τα σχέδια του Ερντογάν για την Αγια-Σοφιά

  • Δημοσίευμα της «Hürriyet» για τα σχέδια του Ερντογάν για την Αγια-Σοφιά
    (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Εντολή να διερευνηθεί πώς μπορεί να αλλάξει το καθεστώς της Αγια-Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, ώστε να λειτουργεί και ως τέμενος, φέρεται να έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής Hürriyet.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει την πρόθεσή του για το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το πλέον επισκέψιμο στην Τουρκία.

Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, του AKP, τόνισε ότι η Αγια-Σοφιά –που μετατράπηκε σε μουσείο του 1934– πλέον πρέπει να αλλάξει το καθεστώς και να χαρακτηριστεί επισήμως τζαμί, κρατώντας παράλληλα το μουσειακό της χαρακτήρα, ώστε να είναι επισκέψιμη από τουρίστες.

«Μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες. Όπως το Μπλε Τζαμί. Δεν χρειάζονται βιασύνες, πρώτα να διερευνηθεί καλά το θέμα», πρόσθεσε. Δίνοντας την εντολή για τη διερεύνηση της υπόθεσης, ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τη Hürriyet, σημείωσε ότι απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία. «Κάντε μια έρευνα για την Αγια-Σοφία, εξετάστε το και μιλάμε», φέρεται να ζήτησε.

Το αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχεται ως συνέχεια της ανάγνωσης στίχων από το Κοράνι εντός του μνημείου, την περασμένη Παρασκευή για την επέτειο της Άλωσης που εορτάζεται ως ημέρα της «Κατάκτησης».