5 Ιούνιος 2020, 13:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούνιος 2020, 12:50

Το αρμένικο λαχματζούν της Ιζαμπέλ

  • Το αρμένικο λαχματζούν της Ιζαμπέλ
    (Φωτ.: evaparakentaki.com)

Ένα δημοφιλές πιάτο στην Αρμενία, τον Λίβανο, τη Συρία, τη Τουρκία, και σε αρμενικές και τουρκικές κοινότητες στο εξωτερικό. Το πιάτο αρχικά τρωγόταν από Άραβες σεΐχηδες στην έρημο οι οποίοι δεν μπορούσαν να πάρουν φρέσκα τρόφιμα μαζί τους. Αν και υπάρχει χιλιάδες χρόνια, το λαχματζούν έχει γίνει δημοφιλές τις τελευταίες δεκαετίες.

Η συνταγή που σας προτείνουμε σήμερα είναι της Ιζαμπέλ, από το αρμένικο εστιατόριο Τσικουδοαντάμωμα.

ΥΛΙΚΑ

για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 2 φακ. μαγιά ξηρή
  • 1 ποτηράκι ηλιέλαιο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη

για τη γέμιση

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο με λίγο πάχος
  • 1 κιλό κρεμμύδια
  • 2 κουτιά κονκασέ στο μούλτι
  • αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά
  • 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
  • μπόλικο μαϊντανό
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Φτιάχνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε τρεις ώρες να φουσκώσει σε ζεστό μέρος όπως τα τσουρέκια.
  2. Κόβουμε σε μπαλάκια των 40/50 γρ. και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σαν δίσκους.
  3. Πλάθουμε τον κιμά με όλα τα υλικά μαζί (ψιλοκομμένα τα λαχανικά), και στη συνέχεια βάζουμε πάνω στα πιτάκια δύο κουταλιές από το μίγμα και το στρώνουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι τις άκρες.
  4. Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 200° και ψήνουμε για περίπου 45΄.
  • Πηγή: evaparakentaki.com.