4 Ιούνιος 2020, 14:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούνιος 2020, 14:15

Ο Μητσότακης έστειλε επιστολές στην ΕΕ για την προκλητική στάση της Τουρκίας

  • Ο Μητσότακης έστειλε επιστολές στην ΕΕ για την προκλητική στάση της Τουρκίας
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων και προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική κρίση αλλά σε συνολική κρίση των σχέσεων της Ευρώπης με τη γειτονική χώρα.

Με επιστολές του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός περιέγραψε τα όσο επιχειρεί η Τουρκία.

«Κατόπιν προκλητικών και παράνομων συμπεριφορών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας της κυβέρνησης αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξη υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε χθες επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Όπως διευκρίνισε, σε αυτές τις επιστολές «γίνεται ξεκάθαρο ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευρά της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία».

Τι λέει η κυβέρνηση για την κατάσταση στον Έβρο
Για το ζήτημα της κινητικότητας προσφύγων στον Έβρο, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι δεν επιβεβαιώνεται καμία διαφορετική κινητικότητα σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει όλες τις προηγούμενες ημέρες.

Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν» και προσέθεσε «εμείς προσπαθούμε ακόμη και σε περιόδους κρίσης να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση ή κάποια προγραμματισμένη επικοινωνία των δύο ηγετών».

Για το εάν εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών όπως ζητά η αντιπολίτευση, ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών είναι συνεχής και πλήρης.

«Αν κριθεί κάτι τέτοιο σκόπιμο στο μέλλον θα το δούμε. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο» σημείωσε.

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει μέτρα ενίσχυσης εποχικών ξενοδοχείων που δεν θα ανοίξουν φέτος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης αίρει πολλές πτυχές της αβεβαιότητας στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης για τον Ιούνιο και Ιούλιο. «Αν χρειαστεί να κάνουμε συμπληρωματικές ενέργειες θα τις κάνουμε. Αυτό αποδεικνύει πόσο σωστή ήταν η αρχική σύλληψη του σχεδίου να είναι δυναμικό και να κρατάμε εφεδρείες για τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας μας» σημείωσε.