6 Ιούνιος 2020, 10:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούνιος 2020, 10:25

Επτά ποντιακές συνταγές για το καλοκαίρι

  • Επτά ποντιακές συνταγές για το καλοκαίρι
    (Φωτ.: pixabay.com)

Ακόμα κι αν είστε λάτρης της μαγειρικής, θα παραδεχτείτε ότι δεν είναι εύκολο να περνάτε πολλές ώρες μέσα στην κουζίνα το καλοκαίρι, που η θερμοκρασία ανεβαίνει... επικίνδυνα. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, το pontos-news.gr προτείνει γρήγορες, ελαφριές συνταγές, οι οποίες όμως δεν παύουν να είναι νόστιμες και θρεπτικές.

Οι ποντιακές συνταγές στηρίζονται πάντα σε αγνά υλικά και φυσικά στην απλότητα.

Μια πολύ εύκολη πρόταση για όλες τις ώρες της ημέρας είναι το φούστορον, δηλαδή η ομελέτα. Τα υλικά σίγουρα υπάρχουν σε κάθε σπίτι, και μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

Επόμενη συνταγή είναι ο καϊγκανάς, με πρωταγωνιστές και πάλι τα αυγά. Το συγκεκριμένο πιάτο είναι ουσιαστικά η γνωστή σε όλους μας στραπατσάδα. Στον Πόντο την παρασκεύαζαν κυρίως το καλοκαίρι που υπήρχε πληθώρα από ζουμερές ντομάτες.

Κλασικό καλοκαιρινό φαγητό είναι και το τουρλού με διάφορα φρέσκα λαχανικά. Η γεύση του είναι μοναδική και η εκτέλεσή του πανεύκολη.


(Φωτ.: thessdiet.gr)

Επίσης άλλο ένα φαγητό που δεν λείπει από κανένα σπίτι το καλοκαίρι είναι τα φασολάκια – κλασική επιλογή για λαδερό αυτήν την εποχή. Μπορεί κανείς τα απολαύσει είτε μαγειρεμένα μόνα τους είτε να τα βάλει στη γάστρα με κρέας που θα λιώνει στο στόμα.

Άλλη μια θρεπτική και γρήγορη επιλογή είναι τα χαψία πλακίν μεθυσμένα. Ένας εκπληκτικός μεζές αλλά και ένα πεντανόστιμο κυρίως πιάτο.

Για το τέλος αφήσαμε τη λαχταριστή κερασόπιτα όπως τα έφτιαχναν οι νοικοκυρές στον Πόντο. Φτιάξτε την και δεν θα περισσέψει ούτε κομματάκι.


Κερασόπιτα (φωτ.: arttable.gr)