4 Ιούνιος 2020, 09:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούνιος 2020, 10:07

Ποια είναι η κατάσταση στον Έβρο σήμερα

  • Ποια είναι η κατάσταση στον Έβρο σήμερα
    Άποψη από την περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, σήμερα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σταμάτης Καταπόδης)

Περίεργη είναι η κατάσταση από χθες το βράδυ στην περιοχή του Έβρου, μετά την έντονη φημολογία ότι στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός μεταναστών. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως πρόκειται για περίπου 6.000 μετανάστες στην τουρκική πλευρά, στο ύψος του Πετάλου στον Πέπλο και στα Ύψαλα, που θέλουν να περάσουν στην ελληνική πλευρά. Άλλες πηγές σημείωσαν πως στην Αδριανούπολη έχουν φτάσει λεωφορεία γεμάτα με πρόσφυγες και μετανάστες. Τι όμως συμβαίνει;

Η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει κινητικότητα στα σύνορά μας και επίσημες πηγές από την περιοχή αναφέρουν πως υπάρχει ροή αλλά όχι όπως τον περασμένο Μάρτιο.

«Βλέπουμε μια αρκετά μεγάλη ροή σε γκρουπ η οποία όπως φαίνεται είναι διαχειρίσιμη γιατί ήδη έχουμε αυξήσει τις δυνάμεις μας μετά και τους 400 που ήρθαν με απόσπαση την περασμένη βδομάδα. Έτσι, οι περιπολίες είναι πολλές», δήλωσε στον τ/σ ΣΚΑΪ ο Πρόεδρος Ένωσης Συνοριοφυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας. Εκτίμησε, ωστόσο, πως η Τουρκία θέλει να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά μας. «Τα τουρκικά ΜΜΕ παίζουν τους αριθμούς 6.000 και παραπάνω, ότι μαζεύονται στα σύνορα κτλ. Βλέπουμε στην παραποτάμια περιοχή απέναντι γκρουπάκια τα οποία κινούνται και άλλα προσπαθούν να περάσουν τον ποταμό και να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος», πρόσθεσε.

Την κινητικότητα επιβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος Φερρών Δημήτρης Κολγιώνης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό. Όπως δήλωσε, στον κεντρικό και νότιο Έβρο για την ώρα η κατάσταση είναι ήρεμη αλλά υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα των ελληνικών δυνάμεων. Δεν έχει φτάσει μεγάλος αριθμός μεταναστών στα σύνορα, πρόσθεσε, και ότι αν χρειαστεί υπάρχουν στην περιοχή και οι αγρότες για να συμβάλλουν και αυτοί. Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι θα υπάρχει η ίδια αποφασιστικότητα όπως συνέβη και πριν λίγους μήνες.