12 Μάιος 2014, 10:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:16

Δάκρυα συγκίνησης για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στη Νάουσα

  • Δάκρυα συγκίνησης για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στη Νάουσα

Λαμπρές εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο στο τέλος του άρθρου.

 την παρουσία του Ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη και πολλών επισήμων, πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα φέτος, οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από την Εύξεινο Λέσχη Νάουσας το πρωί της Κυριακής στη Νάουσα.
Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού., φέτος όμως οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 11 Μαϊου λόγω των εκλογών.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Νάουσας, ενώ το πανηγυρικό της ημέρας ανέγνωσε ο Ευριπίδης  Κελεμουρίδης Δικηγόρος και Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο για τους 353.000 άταφους νεκρούς και πορεία στο Μνημείο Γενοκτονίας στην Κεντρική Πύλη του Πάρκου της Νάουσας, παρουσία εκτός του κ. Χατζημαρκάκη, της υποψήφιας Ευρωβουλευτού Βίκυς Μάτσικα, των περιφερειακών συμβούλων Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη και Δώρας Μπαλτατζίδου, του πρώην βουλευτή Ημαθίας Ηλία Φωτιάδη, του δημάρχου Νάουσας Τάσου Καραμπατζού, δημοτικών συμβούλων και υποψηφίων δημάρχων και φυσικά του προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας Φώτη Φανιάδη.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, έγινε η κατάθεση στεφάνων και οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο κτίριο Τουρπάλη (πρώην κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νάουσας) με τα εγκαίνια έκθεσης της κ. Λένας Σαββίδου με θέμα «ΑΝΕΣΠΕΡΟΣ ΠΕΤΡΑ» Φωτογραφικό άκουσμα της μυστικής φωνής της πέτρας (Παναγία Σουμελά), όπου θα στεγασθεί η ιστορική Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρούπολης 50 χρόνια μετά από την ίδρυσή της, κατόπιν παραχώρησης του κτιρίου για τον σκοπό αυτό από τον Δήμο Νάουσας    

Μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων πραγματοποιήθηκε η  επιστροφή – επανενσωμάτωση  παλαίτυπου της ιστορικής συλλογής στην Βιβλιοθήκη.  Ένα βιβλίο-κειμήλιο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης του Πόντου, έκδοση του 1810, το οποίο παραχώρησε στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας ο Διευθυντής του 1ου Λυκείου Νάουσας Λάκης Σαμόγλου, μετά από σχετικό αίτημα του Προέδρου της Λέσχης Φώτη Φανιάδη.

Στη συνέχεια η  Αντωνία Χαρίση μίλησε για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την προβολή ντοκιμαντέρ για το συγκεκριμένο θέμα.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο παρακάτω από τις εκδηλώσεις Μνήμης.Πηγή: naousanews.gr

Gallery