3 Ιούνιος 2020, 23:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούνιος 2020, 00:22

Ρωσία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Νορίλσκ λόγω διαρροής πετρελαίου

  • Ρωσία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Νορίλσκ λόγω διαρροής πετρελαίου
    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε βιντεοκλήση με τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν (φωτ.: EPA / ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, την πόλη Νορίλσκ που βρίσκεται στην Αρκτική, μετά από διαρροή χιλιάδων λίτρων καυσίμων σε παρακείμενο ποταμό. Η διαρροή έγινε από δεξαμενή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι 20.000 τόνοι κατέληξαν στον ποταμό Αμπάρναγια. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας, οι Αρχές ενημερώθηκαν για το συμβάν δύο μέρες αργότερα. Το γεγονός της καθυστέρησης έθεσε ευθέως και με επικριτικό τρόπο ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας στον διευθυντή της ενεργειακής εταιρείας του Νορίλσκ.

«Τι θα γίνει λοιπόν θα μαθαίνουμε για την κατάσταση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Είστε καλά εκεί με την υγεία σας;» ρώτησε οργισμένος ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος εκνευρίστηκε και με την ομιλία του κυβερνήτη στο Κρασνογιάρσκ Αλεξάντρ Ους λέγοντας «Τελειώσατε με την ομιλία σας; Και ρωτάτε τι να κάνουμε; Μα εσείς είστε ο κυβερνήτης».  Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης πολλοί από τους συμμετέχοντες πρότειναν να εξαλείψουν την κηλίδα με την μέθοδο της ανάφλεξης, ωστόσο ο υπουργός Προστασίας της Φύσης Ντμίτρι Κομπίλκιν απέρριψε την πρόταση.

Η κατάσταση στο Νορίλσκ παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ρωσικής ρυθμιστικής Αρχής προστασίας της φύσης, οι ποσότητες των επιβλαβών ουσιών που έπεσαν στον ποταμό υπερβαίνουν τους φυσιολογικούς δείκτες κατά δεκάδες χιλιάδες φορές. Όπως δήλωσε η πρόεδρος της εν λόγω αρχής, Σβετλάνα Ραντιόνοβα, στο έδαφος διαχύθηκαν 6.000 τόνοι πετρελαίου ντίζελ και στον ποταμό 15.000 τόνοι.

Το Νορίλσκ, μια απομονωμένη 180.000 κατοίκων, βρίσκεται 300χλμ εντός του Αρκτικού Κύκλου.