3 Ιούνιος 2020, 19:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούνιος 2020, 20:04

Τέλος ο ΑΦΜ: Έρχεται ο Προσωπικός Αριθμός – Τι είναι και πώς θα λειτουργεί (βίντεο)

  • Τέλος ο ΑΦΜ: Έρχεται ο Προσωπικός Αριθμός – Τι είναι και πώς θα λειτουργεί (βίντεο)
    Οι αλλαγές στην κοινωνία της Εσθονίας στο μικροσκόπιο του ελληνικού υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (φωτ.: e-estonia.com)

Μία από τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρει στη ζωή των Ελλήνων πολιτών, στο άμεσο μέλλον, ο πολυσυζητημένος Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ότι αντί για ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και ταυτότητα θα έχουμε τον Προσωπικό Αριθμό (ΠΑ). Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν ενιαίο αριθμό που θα αντιστοιχεί τόσο στον ΑΦΜ όσο και στον αριθμό ταυτότητάς μας.

Το νέο σύστημα αναμένεται να είναι έτοιμο το 2022.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στους «Αταίριαστους» στον ΣΚΑΪ, ο Προσωπικός Αριθμός θα βρίσκεται πάνω σε μια πλαστική ταυτότητα που θα μοιάζει με το δίπλωμα οδήγησης και θα δίνει όλες τις σωστές πληροφορίες για εμάς. «Δεν θα λέγεται πλέον ΑΦΜ. Θα λέγεται ΠΑ, ενώ για ένα διάστημα τα μωρά θα παίρνουν και ΠΑ αλλά και ΑΜΚΑ μέχρι τα συστήματα να απορροφήσουν και τον ΑΜΚΑ και να είναι πλέον ένας ο αριθμός», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης προβλέπει τη θεσμοθέτηση Προσωπικού Αριθμού (ΠΑ) για τους πολίτες και επισημαίνει τα εξής:
  1. Ο ΠΑ αποδίδεται μία φορά στο φυσικό πρόσωπο και δεν μεταβάλλεται.
  2. Ο ΠΑ αποδίδεται σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ή Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει αποδοθεί ΑΦΜ, αυτός αποτελεί τον ΠΑ. Σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει αποδοθεί μόνο ΑΜΚΑ, τους αποδίδεται ο ΠΑ σύμφωνα με διαδικασία που ορίζεται σε απόφαση.
  3. Ο ΠΑ δεν συνεπάγεται αυτοδικαίως τη χορήγηση δικαιωμάτων ή την επιβολή υποχρεώσεων στον κάτοχό του. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του κατόχου του ΠΑ ρυθμίζονται από την κείμενη φορολογική, εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.
  4. Ο ΠΑ θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ των φυσικών προσώπων και τον ΑΜΚΑ σταδιακά και με πλήρη αντικατάσταση εντός μιας διετίας.