3 Ιούνιος 2020, 15:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούνιος 2020, 13:55

Παραιτήσεις και πιέσεις στη Facebook λόγω Τραμπ

  • Παραιτήσεις και πιέσεις στη Facebook λόγω Τραμπ
    (Εικ.: ΧΚ)

Παραιτήσεις, διαδικτυακή απεργία, οργή της κοινή γνώμης: η απόφαση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να μην παρέμβει στα αμφιλεγόμενα μηνύματα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την προηγουμένη εβδομάδα στο Facebook έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

«Παραιτούμαι από τη Facebook», ανακοίνωσε χθες ο μηχανικός Τίμοθι Αβένι στο προφίλ του. «Δεν μπορώ να συνεχίσω να βρίσκω δικαιολογίες [για τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης]», πρόσθεσε.

Αντίθετα με το Twitter, το οποίο παρενέβη σε πολλές αναρτήσεις του Τραμπ, το Facebook αποφάσισε να μην μπλοκάρει το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου στο οποίο έγραφε: «Οι λεηλασίες θα αντιμετωπιστούν με σφαίρες», αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στις ΗΠΑ μετά το φόνο του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς.

«Το Facebook προσφέρει μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους πολιτικούς να ριζοσπαστικοποιούν τους πολίτες και να εξυμνούν τη βία. Βλέπουμε τις ΗΠΑ να βυθίζονται στο ίδιο είδος διχόνοιας που τροφοδοτήθηκε από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και προκάλεσε το θάνατο ανθρώπων στις Φιλιππίνες, τη Μιανμάρ και τη Σρι Λάνκα», συνέχισε ο Άβενι.

Πολλοί εργαζόμενοι στη Facebook εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους προς τον Ζάκερμπεργκ το σαββατοκύριακο και συμμετείχαν σε διαδικτυακή απεργία τη Δευτέρα.

«Απογοητευμένοι»
Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι αν και το Facebook έχει αποφασίσει να επιτρέπει στους πολιτικούς να μιλούν όσο το δυνατό πιο ελεύθερα, οι δηλώσεις του Τραμπ ξεπερνούν τα όρια της υποκίνησης σε βία.

«Με περηφάνια ανακοινώνω ότι από σήμερα δεν εργάζομαι πλέον στη Facebook», έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα ο Όουεν Άντερσον, ένας άλλος μηχανικός του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ζάκερμπεργκ απάντησε χθες σε ερωτήσεις των εργαζομένων του στη διάρκεια της εβδομαδιαίας διαδικτυακής τους σύσκεψης, χωρίς να αλλάξει γνώμη.

Σε προσωπικό επίπεδο ο νεαρός δισεκατομμυριούχος καταδίκασε τη διχαστική και εμπρηστική ρητορική του Αμερικανού προέδρου σε ανάρτηση στο προφίλ του την Παρασκευή, όμως εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν πρέπει να σβηστούν οι αναρτήσεις του Τραμπ, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης και προκειμένου το κοινό να μπορεί να ενημερώνεται.

«Είμαστε απογοητευμένοι και έκπληκτοι από τις ακατανόητες εξηγήσεις του Μαρκ για την απόφασή του να διατηρήσει τις αναρτήσεις του Τραμπ» δήλωσαν η Βανίτα Γκούπτα, η Σέριλιν Ίφιλ και ο Ρασάντ Ρόμπινσον, επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων οργανώσεων προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

«Επικίνδυνο προηγούμενο»
Η αντίδρασή τους ήρθε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον Ζάκερμπεργκ και τη Σέριλ Σάντμπεργκ, δεύτερη στην ιεραρχία της εταιρείας, τη Δευτέρα το βράδυ, κατά την οποία παραπονέθηκαν για την άρνηση του Facebook να αντιδράσει σε διάφορα μηνύματα του Τραμπ, για τα οποία ανέλαβε δράση το Twitter: αυτό για τη βία στη Μινεάπολη, αλλά και μια βδομάδα νωρίτερα για την επιστολική ψήφο.

Το Twitter επισήμανε τις αναρτήσεις αυτές ως αναληθείς και προέτρεψε τους χρήστες του να ελέγχουν τα στοιχεία, την ώρα που ο Ζάκερμπεργκ δήλωνε στο Fox News ότι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, κατά τη γνώμη του, δεν θα πρέπει να παίζουν το ρόλο «των διαιτητών της αλήθειας στο διαδίκτυο».

«[Ο Ζάκερμπεργκ] δεν φαίνεται να κατανοεί τους ιστορικούς και σύγχρονους περιορισμούς στην ψήφο και αρνείται να αναγνωρίσει σε ποιο βαθμό το Facebook βοηθά τον Τραμπ να υποκινεί σε βία εναντίον των διαδηλωτών», τόνισαν οι τρεις επικεφαλής. «Δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο για άλλες φωνές που εκφέρουν αντίστοιχο βλαπτικό λόγο στο Facebook», πρόσθεσαν.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι υπεύθυνοι των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθυστέρησαν να μοιραστούν τις ειλικρινείς και ελεύθερες απόψεις τους με τον Μαρκ και τη Σέριλ», αντέδρασε εκπρόσωπος της Facebook μετά τη συνομιλία της Δευτέρας.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΜ.