3 Ιούνιος 2020, 12:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούνιος 2020, 12:45

Τσαβούσογλου: Η Αγία Σοφία κατακτήθηκε και ανήκει στην Τουρκία

  • Η Τουρκία επιμένει: Η Αγία Σοφία δεν είναι διεθνές θέμα, είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας
    Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου (φωτ.: EPA / Valentin Flauraud)

Προκλητικός για μια ακόμη φορά εμφανίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε συνέντευξή του, στο τουρκικό κανάλι 24, προχώρησε σε μια εμπρηστική δήλωση αναφορικά με την Αγια-Σοφιά, το αιώνιο σύμβολο της Ορθοδοξίας και μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στην Κωνσταντινούπολη. «Θα ρωτήσουμε μήπως κάποιον άλλο πού θα διαβαστεί η προσευχή και το Κοράνι, μέσα στην Τουρκική Δημοκρατία;», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Και συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να δίνει συμβουλές στην Τουρκία για το θέμα αυτό, και ότι η Αθήνα είναι η μοναδική πρωτεύουσα στην Ευρώπη που δεν έχει τζαμιά. «Η Αγία Σοφία αποτελεί περιουσία της Τουρκικής Δημοκρατίας και κατακτήθηκε», είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Τσαβούσογλου.

Απαντώντας εμμέσως στις δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Φράνσις Φάνον, ο οποίος τόνισε ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπως κάθε άλλη χερσαία περιοχή, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα παρά «μόνο χωρικά ύδατα που φτάνουν τα 6 ναυτικά μίλια».

Είπε επίσης πως η Άγκυρα συνεργάζεται με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά μέχρι στιγμής άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, έχουν προσπαθήσει να συνεργαστούν μεταξύ τους αποκλείοντας την Τουρκία. «Τους λέγαμε ότι καμία συμφωνία χωρίς την Τουρκία δεν είναι έγκυρη και οποιαδήποτε συνεργασία χωρίς την Τουρκία δεν θα αποφέρει αποτελέσματα. Το δείξαμε στα βήματα που κάναμε. Είναι ξεκάθαρο, δεν θα το αφήσουμε να τελειώσει. Αν θέλετε να συνεργαστείτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ελάτε σε εμάς», τόνισε ο Μ. Τσαβούσογλου.