2 Ιούνιος 2020, 20:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούνιος 2020, 23:02

Επιμένει η Τουρκία: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο

  • Επιμένει η Τουρκία: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο
    (Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Το μήνυμα ότι η Τουρκία θα προστατεύσει «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά» της στην Ανατολική Μεσόγειο δίχως συμβιβασμούς έστειλε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που συνεδρίασε σήμερα, στον απόηχο και της σύστασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τα σχέδια για τις γεωτρήσεις σε επτά οικόπεδα μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου, Κρήτης και Κύπρου.

Επιπλέον, το τουρκικό Συμβούλιο τονίζει ότι θα συνεχιστεί και η παροχή στρατιωτικής συμβουλευτικής στήριξης στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, με την οποία, ως γνωστό, έχει υπογραφεί μνημόνιο για την Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν –ο οποίος κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών– φέρεται να υποστήριξε ότι οι θέσεις της χώρας σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων και της οριοθέτησης, του Κυπριακού, της έρευνας για υδρογονάνθρακες και της Λιβύης, είναι γνωστές και διαφανείς. «Όλα γίνονται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega από τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρέσβης ανέφερε ότι η Άγκυρα έχει επανειλημμένα καλέσει σε διάλογο την Αθήνα, δίχως να υπάρξει ανταπόκριση, πρόσθεσε ωστόσο ότι «ποτέ δεν είναι αργά».

Η νέα κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οφείλεται στη δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αιτήσεων της κρατικής εταιρείας πετρελαίου για χορήγηση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Αθήνα –που προχώρησε σε διάβημαδιά στόματος του Νίκου Δένδια τονίζει ότι πρόκειται για «παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου». Ακόμα, κάνει λόγο για παράνομες ενέργειες που δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και για απόπειρα σφετερισμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.