2 Ιούνιος 2020, 19:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούνιος 2020, 19:07

Η Ρωσία προγραμματίζει μαζικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 το φθινόπωρο

  • Η Ρωσία προγραμματίζει μαζικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 το φθινόπωρο
    (Φωτ.: EPA / Yuri Kochetkov)

Ο μαζικός εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στη Ρωσία θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2020 στην περίπτωση που οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου είναι επιτυχείς, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Τσερνισένκο κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης. «Η ανάπτυξη του εμβολίου γίνεται με ταχείς ρυθμούς, ήδη αναμένουμε τα αποτελέσματα και οι ειδικοί λένε ότι σε περίπτωση επιτυχίας, το φθινόπωρο θα μπορέσει ήδη να ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός. Αλλά προς το παρόν όλοι μας πρέπει να μάθουμε να ζούμε λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους εκείνους που φέρει η λοίμωξη», δήλωσε.

Νωρίτερα η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα μιλώντας στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) ανακοίνωσε ότι στη Ρωσία αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται 47 εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού, σε 14 προγράμματα.

Στην Αγία Πετρούπολη οι επιστήμονες του Επιστημονικού Ερευνητικού Ινστιτούτου γρίπης Σμορόντιντσεφ αναπτύσσουν εμβόλιο κατά του κορονοϊού στη βάση του ιού της γρίπης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ινστιτούτου, η εξασθενημένη εκδοχή του ιού θα χρησιμοποιηθεί ως φορέας για να μεταφέρει τις πρωτεΐνες του κορονοϊού στα κύτταρα, ώστε να προκαλέσει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και να εξασφαλίσει την προστασία από την νόσο.

Επίσης, επιστήμονες του Ινστιτούτου Πειραματικής Ιατρικής της Αγίας Πετρούπολης αναπτύσσουν ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το οποίο θα μπορεί να λαμβάνει κάποιος με τη μορφή γιαουρτιού. Αυτήν τη στιγμή το εμβόλιο βρίσκεται στο στάδιο των προκλινικών δοκιμών, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βλαντίμιρ Τσχεόνιν.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος ακαδημαϊκός και πρύτανης του Ιατρικού Πανεπιστήμιου Σέτσενοφ της Μόσχας Πιοτρ Γκλιμπόσκο, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο TASS, δήλωσε ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική πήξη του αίματος και να προκαλέσει θρομβώσεις και να αποφράξει αγγεία, όπως και δερματικά εξανθήματα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ.ΜΕΝ.